ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η “ΘΗΡΑ” ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗ MARE IMBRIUM ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

 

 

  kontaratos_dorsum_thera Στη σελήνη από το 1976, υπάρχει η κρημνώδης κορυφογραμμή «Θήρα» (Dorsum Thera). Το γιατί δόθηκε αυτό το όνομα, είναι απλό και ταυτόχρονα πολύ τιμητικό για τη Σαντορίνη. Οφείλεται σε ένα από τα εκλεκτότερα τέκνα της. Τον αείμνηστο Καθηγητή Αντώνη Κονταράτο (1933-2009) από τον Πύργο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Νικολάου Κονταράτου και της Αννίτσας Μαλασπίνα. Σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο φημισμένο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας. Από το 1965 μέχρι το 1976, διετέλεσε προϊστάμενος Διαστημικών Εφαρμογών και Διαστημικής Φυσιολογίας της εταιρείας Μπέλκομ (Bellcomm, Inc), αποκλειστικής Τεχνικής Συμβούλου της Διεύθυνσης Επανδρωμένων πτήσεων της ΝΑΣΑ (πηγή : «Γενεαλογικά Σαντορίνης», Νικόλαος Αλιμπράντης, Τόμος Β, Εκδόσεις Θηραϊκά Νέα, Αθήνα 2010).

Tου είχαν απονεμηθεί από τους Αμερικανούς πολλά Βραβεία και μεταξύ αυτών: Το βραβείο επιτεύγματος για το πρόγραμμα «Άνθρωπος στο Φεγγάρι» που οδήγησε στο πρώτο βήμα ανθρώπου στο μοναδικό δορυφόρο της γης (ο Νηλ Άρμστρονγκ). Του το απένειμε η ΝΑΣΑ για «Σημαίνουσα συνεισφορά προς το αμερικανικό έθνος». (Apollo Achievement Award for “Dedicated Service to the Nation as a Member of the Team which First Landed Man on the Moon”, National Aeronautics and Space Administration, 1969). Επίσης το 1971 βραβεύτηκε με ειδική μνεία για την προσφορά του στην υπόθεση των επανδρωμένων πτήσεων στο διάστημα. (Special Award Certificate for “Contributions to Manned Space Flight”, American Telephone and Telegraph Company, 1971).Screenshot_1

Όταν to 1976, ο Κονταράτος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη λαμπρή καριέρα του στις ΗΠΑ και να επανέλθει στην Ελλάδα, οι υπέυθυνοι της NASA, του επεφύλαξαν ένα σπάνιο αποχαιρετιστήριο, δώρο. Έδωσαν το όνομά του σε μια κρημνώδη κορυφογραμμή (Dorsum) της Σελήνης. Ο σεμνός καθηγητής, από τον Πύργο της Σαντορίνης, αρνήθηκε όμως. Αντί γι αυτό, ζήτησε να ονομαστεί το νεο-χαρτογραφημένο σημείο “Dorsum Thera” από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ίσως γιατί η μορφολογία του σημείου, θύμιζε αυτήν της Σαντορίνης. Και έτσι έγινε. Από το 1976, είναι το επίσημο σημείο αναφοράς στους αστρονομικούς χάρτες της σελήνης, Βρίσκεται στην τεράστια “Mare Imbrium” (“Θάλασσα των Βροχών), ένα κρατήρα από λάβα που σχηματίστηκε από πρόσκρουση αστεροειδούς 3,5 έως 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και η “Dorsum Thera” έχει μήκος 7 χιλιόμετρα με σεληνιακές συντεταγμένες: 24.4N και 31.4W.

 

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *