Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Φ.ΦΟΡΤΩΜΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ «ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΜΙΛΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ;
Η Σαντορίνη, πληρώνει, την άγνοια, την ανεμελιά, την αμεριμνησία, αλλά και τις εμμονές κάποιων. Υπερτουρισμός. Που δηλαδή; Στα καταλύματα που προσπαθούν να επιβιώσουν;. Στην εστίαση που σε 3-4 μήνες, περιμένει να βγάλει τη χρονιά;.
Αφού δεν ξέρουν. Για τι μιλάνε. Δομικά είναι τα προβλήματα. Λόγω εγκατάλειψης των δημοσίων υποδομών, όχι οργανικά.
Ο Υπουργός, κ. Θεοχάρης,το «διέπραξε» πάλι. Οι επισκέπτες, δεν είναι πρόβλημα. Οι υποδομές είναι ΤΟ πρόβλημα. Όσο για το Βουλευτή, ας μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού. Καλό θα του κάνει. Για το μέλλον. Διέπραξε το σφάλμα, να μιλήσει για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Σαν καλός μαθητής που υπακούει στις οδηγίες του Δασκάλου του. Τι άλλο;.
«Το κυβερνητικό πλάνο για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου στην Σαντορίνη – Απάντηση του Υπουργού Τουρισμού σε ερώτηση του κ. Φόρτωμα
Written on February 14, 2020.
Απάντηση -με σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία- στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την Σαντορίνη, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως ο υπερτουρισμός και η έλλειψη υποδομών, έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Υπουργός, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το περιεχόμενο της ερώτησης του Βουλευτή, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για το νησί, με κύριους στόχους την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Σαντορίνη, την ενίσχυση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και την προστασία του παγκόσμιου brand «Santorini», μέσω της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων δημοσίων φορέων κεντρικής διοίκησης (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουρισμού), των τοπικών φορέων (Δήμος, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ.λπ.) καθώς και του ιδιωτικού τομέα (π.χ. Εμπορικά Επιμελητήρια).
Ειδικότερα, πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης και προώθησης προορισμού (Destination Management Organization- DMO), ο οποίος θα συντονίζει και θα συμβάλλει στην επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων και τη διάχυση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών από τον τουρισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς φορείς.
Ο συγκεκριμένος φορέας θα φέρει την ονομασία «Σαντορίνη-Διεθνής προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας», ενώ θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται ορθολογικά όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν έναν τουριστικό προορισμό, μέσω της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο οργανισμός διαχείρισης προορισμού θα έχει ως αντικείμενο αφενός μεν το σχεδιασμό μίας στρατηγικής διαχείρισης και marketing για την περαιτέρω ενδυνάμωση του brand του νησιού, αφετέρου δε, την προώθηση και την προβολή της Σαντορίνης ως διεθνή προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ παράλληλα θα συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας.
Υπό την ομπρέλα του φορέα, προκρίνεται η συμμετοχή στο εθνικό παρατηρητήριο αειφορίας, στα πρότυπα του International Network of Sustainable Tourism Observatories (INSTO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει στην συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο το σχεδιασμό οδικού χάρτη για τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Τελικός σκοπός είναι ο προορισμός να ενταχθεί στο χάρτη των βιώσιμων προορισμών, που αποτελεί κριτήριο λήψης ταξιδιωτικών αποφάσεων για μεγάλη μερίδα «ποιοτικού τουρισμού».
Το πλάνο δράσεων που προτείνεται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά τη σύσταση του φορέα διαχείρισης αφορά τρεις άξονες:
- 1ος άξονας: βιώσιμη Σαντορίνη- προσβασιμότητα
- 2ος άξονας: ασφαλής Σαντορίνη-υποδομές
- 3ος άξονας: ψηφιακή Σαντορίνη- διαχείριση προορισμού
Στους άξονες αυτούς προβλέπεται η διαχείριση μείζονων ζητημάτων του νησιού όπως: ενεργειακά προβλήματα, ενίσχυση υδροδότησης, διαχείριση απορριμμάτων, χώροι στάθμευσης, λιμενικές υποδομές, νέα γραμμή τελεφερίκ, οδικό δίκτυο, ενίσχυση αστυνόμευσης κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, για την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου δράσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των λιμενικών υποδομών, του οδικού δικτύου, της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του χωρικού σχεδιασμού, της ασφάλειας και των παροχών υγείας, ενώ αντίστοιχη συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί εντός του Φεβρουαρίου.