Ο ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

 

 

“…Είναι μεγάλη η χαρά μου να παρευρίσκομαι σε αυτή τη γιορτή της τσαμπούνας και των λαϊκών πνευστών που μετά από 20 χρόνια επιστρέφει και πάλι στην Κέα, από όπου ξεκίνησε…

 

 

Αυτά ήταν τα λόγια του Νίκου Συρμαλένιου στο σύντομο χαιρετισμό του, το βράδυ της πρώτης μέρας της λαϊκής γιορτής στο υπέροχο τοπίο του προαύλιου χώρου της Παναγίας της Καστριανής, που πλέον εκτός από τα νησιά των Κυκλάδων συσπειρώνει δυνάμεις από όλο το Αιγαίο, όπως η Ικαρία, η Κάλυμνος η Κάρπαθος και η Λέρος.

Και είναι ακόμα πιο εξαιρετικό, το γεγονός ότι αντί να σβήσει στο χρόνο, η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι, σήμερα εκατοντάδες νέοι μουσικοί σε όλα τα νησιά έχουν αναλάβει το έργο της συνέχισης και της ανανέωσης της λαϊκής μουσικής παράδοσης.

 

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όσους όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν ψυχή και μυαλό για να αναβιώσει η μουσική νησιωτική παράδοση και ιδιαίτερα στη Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων παλαιότερα σήμερα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που προσωποποιείται στο όνομα Τάσσος Αναστασίου, καθώς και στο επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”. Την φετινή διοργάνωση οργάνωσαν επίσης από κοινού η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ο Δήμος της Κέας.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η χθεσινή μέρα συνέπεσε με μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και τις Κυκλάδες, όπου στο Ευρωκοινοβούλιο τιμήθηκε ο Μανώλης Γλέζος με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *