“Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΜΗΝΟΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ”
Βαμβακούσης Χριστόφορος- Φυσικός
“Μετά από ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τις απόψεις των ειδικών, περί του καταιγισμού των σεισμικών δονήσεων που μας πλήττουν, αποφάσισα να βράσω φακές.
Στο τσουκάλι, εκτός από το νερό και τις φακές πρόσθεσα και τρία φύλλα δάφνης τα οποία ονόμασα Σαντορίνη, Αμοργός και Ανάφη. Στο κέντρο έβαλα μια σκελίδα σκόρδο την οποία ονόμασα Άνυδρο.
Λίγο ντοματόζουμο και φούλ το γκάζι. Σε πολύ λίγο άρχισε να αποκαλύπτεται το ¨φαινόμενο¨ που όλοι βιώνουμε από κοντά ή διαβάζουμε από μακριά. Οι δάφνες Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη και η σκελίδα Άνυδρος ξεκίνησαν ένα τρελό χορό. Σπρωξιές από τις φακές , ωθήσεις από το εξαερωμένο νερό και ο λεπτός φλοιός στην επιφάνεια να σπάει. Τι σου κάνει αυτό το μάγμα από φακές και ντοματόζουμο!!!
Χαμήλωσα την φωτιά και ο χορός από ξέφρενο rock το γύρισε σε slow blues. ¨Είμαστε σε ύφεση ¨ σκέφτηκα, παρατηρώντας το ντοματόζουμο που άρχισε να παίρνει μορφή λάβας.
Επειδή η μαγειρική δεν είναι το φόρτε μου, πλήθος αμφιβολιών, ως προς το τελικό αποτέλεσμα με κατέκλυσε και αν είχα μπροστά μου τους γκουρού της γαστρονομίας θα επιθυμούσα διακαώς να τους ρωτήσω:
- Πόσος πρέπει να είναι ό όγκος της φακής και πόσο δυνατή φωτιά να βάλω για να μην πεταχτούν τα τρία φύλλα δάφνης από το τσουκάλι?
- Διάλεξα το σωστό μέγεθος κατσαρόλας ? Μπορεί να προσδιοριστεί? Όχι για να φάνε εκατό νοματαίοι, μιας και τα πανηγύρια ανεστάλησαν, αλλά για να μην ξεχειλίσουν οι φακές.
- Πότε να βγάλω το τσουκάλι από την φωτιά?
Επειδή το μαγείρεμα γίνεται στην Σαντορίνη, όπου το ¨μαγαζί¨ είναι γκουρμέ και ένα πιάτο φακές μπορεί να ¨πιάσει¨ 30 Ευρώ, οι ανησυχίες μου επεκτάθηκαν:
- Βρέ, αν γίνει κάποιος σεισμός και χυθεί το τσουκάλι επάνω μου, το νοσοκομείο της Θήρας έχει το απαραίτητο προσωπικό να με περιθάλψει??
- Αν το φαγητό καεί ή δεν αρέσει στους συνδαιτημόνες και αρχίσουν να με κυνηγούν, υπάρχει ¨προβλήτα διαφυγής¨ για να σωθώ??
- Είναι ασφαλές να πάω να το πετάξω στην χωματερή, με την ωραιότερη θέα στον κόσμο, ή κινδυνεύω να πάω κάτω μαζί με τους τόνους και τόνους σκουπιδιών στο χείλος της καλντέρας και να συναντήσω το Sea Diamond??
Το θέμα άρχισε να γίνεται σοβαρό, οπότε ρώτησα τους ειδικούς περί την μαγειρική τέχνη. Παραθέτω μερικές απαντήσεις:
1.Αν είχαμε, λίγο πριν την αρχή του βρασμού, ένα πλοιάριο τύπου ¨Αιγαίο¨ όπως το ένα και μοναδικό που διαθέτει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα μπορούσαμε να σου πούμε σχετικά σαφείς απαντήσεις για τα ερωτήματα 1 και 2, καθώς και αν οι φακές σου θα βράσουν με ¨ηφαιστειακό ¨ ¨τεκτονικό¨ η ¨ηφαιστειοτεκτονικό¨ τρόπο. Αλλά και αυτό, όπως έμαθες, αργά πήγε στην Σαντορίνη γιατί είχε πρόβλημα στις μηχανές του.
- Αν είχαμε ένα ¨φακοβαθυσκάφος¨ όπως για παράδειγμα το ¨Θέτις¨, θα μπορούσαμε να σου πούμε όχι μόνο σε ποια σημεία οι φακές σου βράζουν περισσότερο αλλά και πόση νοστιμιά βγάζει η σκελίδα σκόρδο ¨Άνυδρος¨, ακόμα και πόσο παραμορφώνεται ο πάτος του τσουκαλιού σου. Αλλά από το 2013 το «Θέτις», το μοναδικό ερευνητικό βαθυσκάφος που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος, είναι παροπλισμένο και παραμένει στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στην Ανάβυσσο. Αιτία για αυτήν την εξέλιξη, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών και επιστημονικός συντονιστής Τμήματος Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ, «η δραματική μείωση της εθνικής χρηματοδότησης της έρευνας στα χρόνια 2011-2013 που επέβαλε στο ΕΛΚΕΘΕ αναγκαστικές περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων και τις δαπάνες για το βαθυσκάφος».
3.Αν είχαμε βάλει, από την αρχή, ¨φακοσεισμογράφους¨ πάνω στα φύλλα δάφνης και στο σκόρδο σου, θα μπορούσαμε από το τρέμουλο να υπολογίσουμε πώς πάει το βράσιμο και πότε περίπου να περιμένεις να βγάλεις τις φακές.
- Αν είχαμε εγκαταστήσει στο τσουκάλι σου δέκα ¨φακοπαλιρροιογράφους¨ θα μπορούσαμε να σου πούμε αν έχεις βάλλει την σωστή θερμοκρασία.
- Τέλος, όλοι εμείς οι καταξιωμένοι chef, εάν μας πλήρωνε κανείς τα έξοδα, θα μπορούσαμε να λειτουργούμε όπως πρέπει, ένα Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Παρασκευής Φακής, ίσως και φάβας και θα ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε με σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματά σου.
- Για τα τρία τελευταία σου ερωτήματα να ρωτήσεις τους κ.κ. Κικίλια , Γεωργιάδη και Σκυλακάκη.
Μα βρε παιδιά, όλοι ξέρουν ότι χρόνια και χρόνια βράζουμε φακές, φάβα και άλλα όσπρια στην Σαντορίνη και στα γύρω νησιά. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι και ξεκάθαροι για το αν, το τι το πώς και το όταν???
Μην ξεχνάς την βασική παράμετρο: Στην Ελλάδα βράζεις τις φακές. Όλα τα έχουν προβλέψει, για όλα υπάρχει σχέδιο και συνταγές, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει, όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής. Από την ¨Τηλεδιοίκηση¨ μέχρι το ¨Τάλως¨ και μακάρι να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο τελευταίο. Η πράξη έχει δείξει ότι η πρόβλεψη, με έργα, των καταστάσεων είναι σχεδόν μηδενική και οι όποιες μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας, είναι απλά τροφή για τα μηρυκαστικά, ώστε να παραμείνουν οι εκάστοτε τσοπάνηδες στις θέσεις τους. Και ας συνεισφέρεις με τους κόπους σου στο 2,5 % του ΑΕΠ της χώρας (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ). Για αυτό να πάψουν οι κακεντρέχειες που κατέκλυσαν τα Social Media για τους Σαντορινιούς και την Σαντορίνη. Ας σκεφτούν οι κακεντρεχείς ότι, κατά ένα μέρος, εμείς οι Σαντορινιοί τους πληρώνουμε.
Συμπέρασμα: Και φακές να θέλεις να μαγειρέψεις στην Σαντορίνη , το εγχείρημα είναι πολυπαραμετρικό , περίπλοκο, ενίοτε επικίνδυνο και με ασαφές αποτέλεσμα.
Ας ελπίσουμε ότι οι φακές, σε αυτή την περίπτωση, είναι ¨βραστερές¨ (μουλιάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2024) , το μαγείρεμα γρήγορα θα τελειώσει και θα τις απολαύσουμε ήσυχα σε ένα ακόμα πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, έστω και με μερικούς καπνούς από την Καμένη, έτσι για να δώσουν νέους φανταχτερούς τόνους στο χρώμα του!
ΥΓ. Αλάτι δεν έβαλα μιας και το νερό εδώ είναι θαλασσινό!!!’.