“Η μελέτη του δήμου για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ”

Ανακοίνωση του Δημάρχου Θήρας
  “Άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου!»
Με μία ιστορικής σημασίας απόφαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στη συνεδρίασή του χθες 29 Αυγούστου, ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Σαντορίνης στη θέση «Αλωνάκι».
  Ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, που συμμετείχε online στη συνεδρίαση, στην αρχική του παρέμβαση αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και τεκμηρίωσε τη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα και το κατεπείγον της έγκρισης της Μελέτης.
Στη συνέχεια απάντησε σε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου.
  Την τεχνικοεπιστημονική υποστήριξη της Μελέτης ενώπιον του ΚΑΣ ανέλαβε ο μηχανολόγος-μηχανικός κ. Ιωάννης Φραντζής, το γραφείο του οποίου είχε εκπονήσει τη μελέτη για λογαριασμό του δήμου.
  Η απόφαση αυτή ήταν απόλυτα αναγκαία, προκειμένου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της αποκατάστασης και ανοίξει ο δρόμος για την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
Ο δήμος Θήρας εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή, μολονότι ελήφθη με σημαντική χρονική καθυστέρηση, χωρίς ευθύνη του δήμου, με αποτέλεσμα τη συνολική καθυστέρηση του έργου της αποκατάστασης.
  Υπενθυμίζεται, ότι από την πλευρά του ο δήμος είχε εγκαίρως ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες όπως:
● την εκπόνηση της Τεχνικής Μελέτης ήδη από το 2021
● την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του αναγκαίου χώρου των 50 στρεμμάτων για την αποκατάσταση και για την ενδιάμεση φάση επεξεργασίας με την καταβολή του τιμήματος 300.000 ευρώ
● την ένταξη του έργου της αποκατάστασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 4.025.000,00 €.
  Ο δήμος Θήρας θεωρεί την απόφαση του ΚΑΣ δικαίωση της μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να απαλλαγεί η Σαντορίνη από το άγος του ΧΑΔΑ ολοκληρώνοντας το έργο της σύγχρονης επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
  Ο δήμος Θήρας επισημαίνει για μία ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της απόφασης του ΚΑΣ και θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου καθώς και όλες και όλους που βοήθησαν ώστε να ληφθεί η απόφαση.
Ειδική μνεία, ως απότιση φόρου τιμής, οφείλεται στον πρόωρα εκλιπόντα Γενικό Γραμματέα του δήμου Γιάννη Ευδαίμων, του οποίου η συμβολή υπήρξε πολύτιμη και καθοριστική σε όλες τις ενέργειες του δήμου σχετικά με το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
Το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ προχωρά!
Με έργα προστατεύουμε το περιβάλλον και την μοναδικότητα της Σαντορίνης!”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *