“ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΣΤΟ REUTERS

 

 

 

“Με αισθήματα πραγματικής κατάπληξης, συνάμα δε και θλίψης, παρακολουθήσαμε αυτή την εβδομάδα δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαν έγκριτα ειδησεογραφικά sites σχετικά με σκουπίδια των ελληνικών θαλασσών μέσα από τον φακό του Reuters, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο βυθός του νησιού μας κρύβει ένοχα μυστικά»!

Με την παρούσα επιστολή δεν προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε, απλά να εκφράσουμε το παράπονό μας…

Από την εποχή ευρωπαίων περιηγητών στη Σίφνο των προηγούμενων αιώνων, μέχρι και σήμερα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την καθαριότητα και τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων της.

Είναι γνωστό σε όλους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, ότι η καθαριότητα είναι θέμα παράδοσης για τη Σίφνο. Είναι το σήμα κατατεθέν της!

Δήμος, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Σύλλογοι, φορείς και οι κάτοικοί της, φροντίζουν για την καθαριότητά της και την προστασία του περιβάλλοντός της, ανελλιπώς και μέσω διαφόρων δράσεων (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Lets do it GREECE, πρωτοβουλία από το 2015 και εκστρατεία για τη «μείωση της πλαστικής σακούλας» από το 2016 κ.ά.), αλλά και μέσω των ετήσιων πολλαπλών προγραμματισμένων καθαρισμών του συνόλου του νησιού μας (οικισμών, ακτών, μονοπατιών, βυθού, μοναστηριών, ξωκλησιών κ.ά.), πλην της τυπικής καθημερινής καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα δε, επί σειράς ετών πραγματοποιείται ετήσιος καθαρισμός του βυθού των παραθαλάσσιων οικισμών μας, από επαγγελματίες, καθώς και από εθελοντές δύτες.

Βλέποντας λοιπόν τις εικόνες που τράβηξε ο φωτογράφος κ. Στέλιος Μίσινας, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και πραγματοποιήσαμε σχετικό έλεγχο στον βυθό των παραθαλάσσιων οικισμών μας και όντως εντοπίσαμε και το παλιό ρεμέτζο (λάστιχο φορτηγού αυτοκινήτου γεμισμένο με τσιμέντο που χρησιμοποιούσαν οι αλιείς για την ασφαλή μόνιμη πρόσδεση των σκαφών τους), καθώς και το παλιό ηλεκτρικό κουζινάκι που είδαμε σε μία από τις εικόνες.

Δυστυχώς, στους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και εννοούμε κάποιους ασυνείδητους πολίτες, τους οποίους σαφώς πρέπει να εντοπίσουμε, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά!

Κλείνοντας, και στο πλαίσιο της προσπάθειας του νησιού μας για την συνέχιση της παράδοσης της καθαριότητας και της καλής του εικόνας, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, κάνουμε παράκληση στους συμπατριώτες και τους ξένους επισκέπτες της Σίφνου να γίνουν αρωγοί της προσπάθειάς μας αυτής και σε περίπτωση που παρατηρήσουν στο μέλλον παρόμοιες εικόνες, όπως ενημερώνουν το γραφείο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗΚΕΣ), που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού μας, τις Καμάρες, έτσι ώστε να προχωράμε σε άμεσο έλεγχο και φροντίδα!”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *