Δήλωση του Πρωθυπουργού, για κρουαζιέρα, τουρισμό και υποδομές στα νησιά

Στη συνέντευξη τύπου, η οποία ακολούθησε την κεντρική ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΙΟΝΙΑΝ, δήλωσε:

“Ο στόχος, δεν είναι οι αφίξεις, είναι τα έσοδα. Το έχουμε πει αυτό από την πρώτη στιγμή. Προφανώς υπάρχει ένα συσχετισμός, αλλά θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Και αν αυτό σημαίνει λιγότερες αφίξεις και περισσότερα έσοδα, τόσο το καλύτερο, προφανώς, για την βιωσιμότητα των προορισμών μας. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπέρ τουρισμού. Και θα είναι άδικο και για την τουριστική βιομηχανία να παρουσιάζεται ότι αυτό συμβαίνει.

Έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς, κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες στον χρόνο. Το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί έχει πολλή συγκεκριμένα αίτια. Παραδείγματος χάρη, η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Γι’ αυτό και προχωρούμε σε παρεμβάσεις, όπως το τέλος κρουαζιέρας. Θα είναι σημαντικό, μπορώ να σας πω από τώρα, ότι θα είναι 20 ευρώ για τους μήνες, τους δύσκολους, την υψηλή σεζόν. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής.

Εξίσου σημαντική είναι και η παρέμβαση την οποία θα κάνουμε για να έχουμε έναν πεπερασμένο αριθμό πλοίων, τα οποία μπορούν να φτάνουν ταυτόχρονα σε ένα προορισμό. Δεν γίνεται κάποιος ο οποίος πηγαίνει στην Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ή 2.000 ευρώ, γιατί υπάρχουν και τέτοιες τιμές. Το βράδυ το δωμάτιο να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει έναν προορισμό, από τον οποίον επωφελείται κάποιος ο οποίος βγαίνει για 3-4 ώρες, με αμφίβολο, κατά την άποψή μου, οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία.

Άρα εκεί θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις την επόμενη βδομάδα, θα είμαστε αρκετά τολμηροί. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε βασικούς κανόνες βιωσιμότητας σε αυτά τα οποία χτίζονται από εδώ και στο εξής. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με συμμόρφωση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έχουμε ένα δύσκολο γρίφο να λύσουμε όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και ναι, να βάλουμε και παρεμβάσεις και φρένο όπου χρειάζεται σε νησιά που θεωρούμε, αναφέρουμε κυρίως σε νησιά που θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο όπου δοκιμάζονται ουσιαστικά υποδομές.

Χρειαζόμαστε και την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν νησιά που δεν έχουν λύσει βασικά θέματα. Δεν γίνεται να βλέπουμε ρεπορτάζ για παράνομες χωματερές νησιά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστια ευθύνη στο ζήτημα αυτό και θα είμαστε πολύ αυστηροί γιατί έχουμε δώσει τα εργαλεία και έχουμε προχωρήσει και σημαντικές επενδύσεις που μεσοπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων. Αναφερθήκαμε πριν στα ζητήματα της ύδρευσης και το πώς, παραδείγματος χάρη, μονάδες αφαλάτωσης συνδεδεμένες και με ανανεώσεις πηγές ενέργειας μπορούν να λύσουν προσωρινά το πρόβλημα, γιατί τα νησιά δεν έχουν πρόβλημα ίδρυσης. Όταν δεν δέχονται πολλούς επισκέπτες έχουν πρόβλημα ίδρυσης συγκεκριμένη εποχή, συγκεκριμένους λίγους μήνες.

Το πώς θα μπορούμε να δρομολογήσουμε ένα νέο πρόγραμμα μικρών λιμνοδεξαμενών, τα οποία θα μπορούν να μας δώσουν δυνατότητα να έχουμε περισσότερο υδάτινο δυναμικό σε εκείνα τα νησιά όπου έχουμε ελπίδες αυτές οι λιμνοδεξαμενές να μπορούν να γεμίσουν από το νερό της βροχής. Άρα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να παρουσιαστεί Ελλάδα ως μια χώρα η οποία εχθρεύεται τον τουρισμό. Θα ήταν καταστροφή για το τουριστικό μας προϊόν.

Το λέω και για τα μέσα μαζικής ενημερωτικής για όλους σας. Είναι ένα να επισημαίνουμε αδυναμίες υπαρκτές και ένα δεύτερο να θεωρούμε και να προβάλλουμε την εικόνα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι φιλόξενη στους τουρίστες, γιατί το δεύτερο δεν ισχύει. Και οι πόλεις που το έκαναν και οι χώρες που το έκαναν θα έχουν συνέπειες από μια τέτοια υπερβολή.

Γιατί είναι νομίζω μια αντίδραση που μπορεί να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει και το τουριστικό προϊόν. Και να μην ξεχνάμε, για να έχουμε μια αίσθηση τάξης μεγέθους, η Βαρκελώνη έχει παραπάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες στον χρόνο και η Αθήνα έχει 8. Απλά για να έχουμε μια αίσθηση, και η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη από την Βαρκελώνη, απλά για να έχουμε μια αίσθηση και των απόλυτων αριθμών”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *