«Θα παίρνουν  πτυχία μόνο με τον οβολό τους»

Ο Λουκάς Λιγνός, καθηγητής στο ΓΕΛ Θήρας, μιλά για την  επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων

 

 

 

 

 

 

 Συμβολική κατάληψη του σχολείου πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς. Οι διαμαρτυρία, αφορά στη διαφαινόμενη είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ο εκπαιδευτικός κ. Λουκάς Λιγνός, μιλώντας στον Santorini FM 106.4, μίλησε για τις αλλαγές που προοιωνίζονται.

«Αυτή η διαδικασία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Την έχουμε ξαναδεί, τουλάχιστον όσοι είμαστε της εποχής του 1980, περισσότεροι μαθητές τότε ή ως φοιτητές ή οτιδήποτε, βρεθήκαμε στη δεκαετία του 1980. Ξαναξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980, τότε ξανά να συζητάμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είχε ξαναέλθει το 2006-2007 την εποχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πάλι τότε συζητάγαμε για το αν θα δημιουργηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το αν πρέπει ή αν δεν πρέπει, για το ποια θα είναι η μοίρα των δημοσίων πανεπιστημίων, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών, να μην φεύγουν οι φοιτητές μας στο εξωτερικό και πέραν διάφορες απόψεις. Από τότε λοιπόν είχε ξεκινήσει να συζητάμε για το αν πρέπει να γίνει καταρχάς η αναθεώρηση του συντάγματος».

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής στο ΓΕΛ, το πρώτο θέμα που ανακύπτει είναι τα κριτήρια εισαγωγής και η ανισότητα, για τους μαθητές, που επέλεξαν τον τραχύ δρόμο των εξετάσεων για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Εισάγεται ένας σπουδαστής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απλά και μόνο με τον οβολό του. Θα πληρώσω και θα μπω στη Ιατρική Σχολή του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου και πώς θα αξιολογηθώ;. Τα Ελληνόπουλα που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχίσουν να βασανίζονται, όπως εγώ καλά γνωρίζω, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων όσοι δεν έχουν τον οβολό να πληρώσουν να πάνε στα ιδιωτικά. Θα συνεχίσουν να έχουν την ελάχιστη βάσης αγωγής. Θα συνεχίσουν να αξιολογούνται σκληρά για να κερδίσουν μια θέση, για παράδειγμα, στην πολυπόθητη Ιατρική Σχολή των πανεπιστημίων της Ελλάδας μας. Και τελικά τα πτυχία που θα αποδίδονται από τα δημόσια πανεπιστήμια θα είναι πράγματι ισότιμα με τα ιδιωτικά».

Το πρόβλημα όμως έχει και ευρύτερες διαστάσεις. « είκοσι χρόνια μέσα στην εκπαίδευση, έχοντας δει τον αγώνα των παιδιών που εισάγονται στην ιατρική σχολή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης κλπ. Ξέρω ότι είναι η αφρόκρεμά μας. Ξέρω ότι είναι ό,τι καλύτερο είχα από μαθητή μου. Και κατά συνέπεια, έχω έναν λόγο παραπάνω να τον εμπιστεύομαι, όταν αυτός ο άνθρωπος, ως επιστήμονας, θα έρθει να μου πει την άποψή του, για το ότι πονάει το πόδι μου, πονάει η καρδιά μου, πονάει η κεφαλή μου και θα τον ακούσω με περισσότερη εμπιστοσύνη», είπε για να προσθέσει:

«Ποιος θα με διαβεβαιώσει στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα γίνει στη χώρα μου, ότι αυτός ο γιατρός που θα με εξετάσει αύριο εμένα, τη μάνα μου, το παιδί μου, δεν πήρε απλά ένα πτυχίο με τον οβολό του;. Ποιος θα με διαβεβαιώσει ότι αυτός ο άνθρωπος κρίθηκε με ισότιμες εξετάσεις και με τρόπο ισότιμο, σαν αυτό που κρίθηκαν οι μαθητές μου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».

 

Τόνισε ακόμα πως είναι ορθό να γίνει η αξιολόγηση των σχολείων και των Πανεπιστημίων, αλλά σοβαρά και με διάθεση βελτίωσης. «Οπότε τι να περιμένω εγώ;. Ότι θα βελτιωθούν και θα βελτιστοποιηθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και τα δημόσια σχολεία ενώ υπάρχουν τα ιδιωτικά κολέγια τα οποία θα έχουν ισότιμο πτυχίο με ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και θα δίνουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτόν που έφαγε τα νιάτα του πάνω στο θρανίο και έλιωσε τρία παντελόνια πάνω στην καρέκλα για να περάσει τις πανελλαδικές εξετάσεις;. Έχει δώσει τέτοια σημάδια για εμπιστοσύνη, μέχρι στιγμής η Ελληνική πολιτεία που δεν κοιμάμαι ήσυχος για πολλά πράγματα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *