Οι ειδικοί αποκρυπτογραφούν τον “Καιρό του Κακού” στον Κολούμπο το 1650

 

 

Τα αίτια γένεσης του τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του Κολούμπου το 1650 μ.Χ υποστηρίζει πως ανακάλυψε μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα, που πραγματοποίησε έρευνα από το 2023. Όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, εκτός από τα δεδομένα που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια των αποστολών, συνεκτιμήθηκαν περιπτώσεις άλλων ηφαιστείων, ενώ έγιναν και ψηφιακές προσομοιώσεις.

 

“Η πιο πρόσφατη έκρηξη, το 1650 μ.Χ., σχημάτισε έναν κώνο αποτελούμενο από στρωματοποιημένες εναποθέσεις ελαφρόπετρας πάχους έως και ~ 260 m, οι οποίες διέρρηξαν την επιφάνεια της θάλασσας πριν καταστραφούν από μια βίαιη εκρηκτική έκρηξη που σχημάτισε ένα βάθος 500 m και 2500 m. -πλατύς κρατήρας”, γράφει η ομάδα των συγγραφέων της επιστημονικής παρουσίασης στην οποία συμμετέχει και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.

Σημειώνεται ακόμα:  «Η έκρηξη του 1650 προκάλεσε τσουνάμι προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στα γειτονικά νησιά Σαντορίνη, Ίο και Σίκινο. Ιστορικές μαρτυρίες ανέφεραν μέγιστο υψόμετρο 20 μέτρων στη νότια ακτή της Ίου, 240 μέτρα πλημμύρα στη Σίκινο  και πλημμύρες έως και 2 km² γης στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις πόλεις Καμαρίου και Περίσσας . Της πλημμύρας στο Καμάρι και την Περίσσα είχε προηγηθεί υποχώρηση της θάλασσας. Χερσαίες αποθέσεις τσουνάμι έχουν εντοπιστεί έως και 14 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη βόρεια ακτή της Σαντορίνης, 6 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Καμάρι και έως 360 m στο εσωτερικό στην Περίσσα καθώς και στην Ίο και τη Σίκινο».

 

Η μορφολογία του κρατήρα, σε συνδυασμό με την σεισμική δραστηριότητα στις χρονικές στιγμές της έκρηξης, δημιούργησε σύμφωνα με τους επιστήμονες “μετατόπιση του νερού που προκλήθηκε από την κίνηση της ηφαιστειακής πλευράς, όχι μόνο προκάλεσε τσουνάμι, όπως αποδεικνύεται από τις αριθμητικές προσομοιώσεις μας, αλλά επηρέασε επίσης άμεσα τη δυναμική της συνεχιζόμενης έκρηξης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ενεργός αεραγωγός είχε αναδυθεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε αυτό το στάδιο, η κατάρρευση της βορειοδυτικής πλαγιά πιθανότατα προκάλεσε την ολίσθηση της περιοχής του υποθαλάσσιου αεραγωγού στη θάλασσα μαζί με την πλαγιά”.

 

 

Η έμμετρη εξιστόρηση του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή

Atlas_Van_der_Hagen-_CANDIA. πηγή Wikimedia

 

Υπάρχει όμως ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει, από την έκρηξη της “Εποχής του Κακού”, που περιγράφει ο Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής στην έμμετρη εξιστόρηση “Κρητικός Πόλεμος” , όπου στο τμήμα «H φαντασία της Σαντορίνης» περιγράφεται η ενεργοποίηση του Κολούμπου :

«Σε τρεις ημέρες παρά μπρος είδασι

να φυράξει/ η θάλασσα σ’ τσ’ ακρογιαλιές κ’ η φύση τση ν’ αλλάξει / κ’ εις το

νησί του κισηριού σαν κάστρο εκεί εφάνη». Και στη συνέχεια «H Κρήτη και το πέλαγος δίχως αφρούς να σειέται /κι ώρες εφύρα μοναχή κ’ εις ώρες να πληθαίνει / κι από τα τείχη ήρασσε σαν ο

εχθρός να μπαίνει. / Επλήθαινε κ’ εγιάγερνε [γύριζε] δίχως ανέμου χάρη, / και

τα καράβια έσερνε στα βάθη της να πάρει […] Και το κακό που στάθηκε, ποιος

ημπορεί να γράφει;».

 

Η επιστημονική ομάδα, τονίζει:

Τα νερά του πυθμένα στον κρατήρα του Κολούμπο είναι πολύ όξινα, και ακόμη και μια μικρή κατάρρευση πλαγιάς θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια λιμνική έκρηξη απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες CO 2 και άλλα τοξικά ίχνη αερίων όπως το SO 2 . Δεδομένου ότι οι περισσότεροι θάνατοι από την έκρηξη του Κολούμπο το 1650 σχετίζονται με τοξικά αέρια αυτό το σενάριο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής”.

 

 

Να σημειωθεί πως “Λιμνική έκρηξη”, είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος φυσικής καταστροφής κατά την οποία το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) εκρήγνυται ξαφνικά από τα βαθιά νερά της λίμνης, σχηματίζοντας ένα σύννεφο αερίου ικανό να προκαλέσει ασφυξία στην άγρια ζωή, τα ζώα και τους ανθρώπους.

 

Το πλήρες άρθρο της επιστημονικής ομάδας

 

s41467-023-42261-y (1)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *