ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΧΩΝΕΥΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΗΡΑΣ
Είναι παραδεκτό, πως η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε με δυναμισμό και ενθουσιασμό. Φυσικά κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση, πώς με ένα μαγικό ραβδάκι θα αλλάξουν τα πάντα σε μία μέρα, σε μία εβδομάδα, ακόμα και σε 6 μήνες.
Το θέμα όμως είναι αλλού. Αυτή η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε παράλληλα και με μία θεσμική απρέπεια. Αποκλείοντας την Θηραϊκή Πολιτεία από τα πολυπρόσωπα διοικητικά συμβούλια δημοτικών οργανισμών και Επιχειρήσεων επέδειξε έλλειψη πολιτικής γενναιοδωρίας και εμμονή σε κάποια πράγματα που έπρεπε να έχουν μείνει πίσω μας.
Μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά δεν ήταν ηθικό. Δεν γυρνάς την πλάτη και δεν αποκλείεις, ένα συνδυασμό που εκπροσωπεί το 30% του Θηραϊκού Λαού. Και μάλιστα με αντίστοιχες πρακτικές καταδικάστηκαν από το παρελθόν. Όπως ας πούμε, η στενόκαρδη απόρριψη παρατάξεων από κάποιους οργανισμούς. Η δικολαβίστικη αρνηση να διαβαστεί Έστω, στο δημοτικό συμβούλιο η καταγγελία ενός Πολίτη Νομικού. Η άρνηση να μιλήσουν εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας της Οίας και άλλα τέτοια κρούσματα.
Όταν αντιδράς σε αυτά, έχεις μία βασική υποχρέωση: να μην τα εφαρμόσεις εσύ, όταν θα βρεθείς στην εξουσία. Να μην ερμηνεύεις στο νόμο κατά το γράμμα του, αλλά κάτω από το πρίσμα της δημοκρατίας. Της τοπικής αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας και του πλουραλισμού.
Η νέα δημοτική αρχή μάλλον “πήρε το αίμα της πίσω”. Αυτό Είναι ότι χειρότερο. Δεν θα έκοβε η μαγιονέζα αν η παράταξη Ζώρζου -πρώην Δημάρχου- εκπροσωπούνταν με ένα μέλος στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως θα ήταν απόδειξη Δημοκρατίας διάθεσης πλουραλισμού και επιτέλους: ωριμότητας των τοπικών κοινωνιών.
Δύο ακόμα παρατηρήσεις
Ένα: πολίτες ψήφισαν με βάση το νόμο της απλής αναλογικής. Οι εκτρωματικές και εκ των υστέρων παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, νοθεύουν ευθέως την ψήφο των πολιτών. Η κυβερνησιμότητα και η κανονικότητα, είναι καλαμπούρια για αδαείς. Τέτοιες πρακτικές όμως δίνουν επιχειρήματα στους Θεοδωρικάκους, που μας κουνούσαν το επαναστατικό τους δάχτυλο, πριν φορέσουν το μονόπετρο της εξουσίας και ανακαλύψουν την ακαταμάχητη γοητεία του καπιταλισμού που κάποτε πολεμούσαν.
Δύο: ο δήμος Θήρας κυβερνάται αυτή τη στιγμή από μία Τριανδρία. Ευχάριστα, για το μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας συνέπηξε σε μία συνεργασία για το καλό του νησιού. Για όνομα του Θεού, πρέπει να υπάρχει και μία πινελιά αντιπολίτευσης σε όλα τα υπόλοιπα. Μη χρησιμοποιούμε το νόμο!. Να τον διευρύνουμε πρέπει, στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε της τοπική Δημοκρατία. Αλλιώς; Πάλι Δημάρχους κομματάρχες και διαδρομιστές υπουργείων θα έχουμε.
Αυτά για την ώρα. Γιατί υπάρχουν κι άλλα.