ΥΓΕΙΑ, ΑΜΕΑ, ΕΠΑΡΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΖΗΤΑ Ο Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

 

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία και την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Η πρώτη τροπολογία έχει τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των αναπήρων δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας λόγω πανδημίας»

 

 

Όπως αναφέρει η τροπολογία, η κρίση της πανδημίας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε το δεύτερο, πιο βίαιο κύμα της, δημιουργεί υψηλά ποσοστά ύφεσης της οικονομίας, και πλήττει λόγω της ίδιας της φύσης της και των μέτρων υγειονομικής προστασίας που επιβάλλει, τα εισοδήματα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ακόμη και κοινωνικών στρωμάτων στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν, χωρίς αμφιβολία, με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις επιπτώσεις, πόσο μάλλον που η κοινωνία και υπό ομαλές συνθήκες δεν τους παρέχει τις προϋποθέσεις της ισοτιμίας και προσβασιμότητας που απαιτούνται ώστε το οποίο πρόβλημα της υγείας τους να μην τους αποκλείει από κανένα τομέα της κοινωνικής ζωής. Ειδικότερα πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη.

 

Αυτοί  βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, αλλά, την ίδια τους την επιβίωση να απειλείται. Το κλείσιμο των ΚΕΠΑ, και στην πρώτη φάση, και σήμερα, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, οι οποίες πλήθυναν τον τελευταίο χρόνο,  ακόμη και προ πανδημίας, αλλά και τα νέα προσκόμματα  που προέκυψαν λόγω του κορωνοΪού,  δημιουργούν για τους ανάπηρους δικαιούχους προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.Σήμε ρα στον ΟΠΕΚΑ εκκρεμούν 37.500 αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

 

Από αυτά, 23.500 αιτήματα έχουν σταλεί στα ΚΕΠΑ για να ορισθεί ραντεβού με την επιτροπή κρίσης, με αμφίβολο το χρόνο διεκπεραίωσης, λόγω της νέας αναστολής λειτουργίας τους. Αλλά υπάρχουν επιπλέον 14.000 αιτήματα που δεν μπορούν  καν να ολοκληρωθούν, γιατί  με το δεύτερο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία σχεδόν περιέστειλαν δραματικά τις τακτικές τους λειτουργίες και δεν χορηγούν τις διαγνώσεις στους ανάπηρους. Λόγω της εκρηκτικής αυτής κατάστασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα ενίσχυσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο διάστημα της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες προστασίας τους από τον κορωνοϊό.

 

 

Η δεύτερη τροπολογία έχει τίτλο: «Έκτακτες ρυθμίσεις για την αποζημίωση πρόσθετων εφημεριών ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4351/2015 (Α΄164) άρθρο 34, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες, πέραν των τακτικών εφημεριών, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων. Οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ. Κατά το έτος 2020 παρατηρείται υπέρβαση του ανώτατου ορίου  λόγω αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και εύρυθμης λειτουργίας σε 24ωρη  βάση  των  Νοσηλευτικών  Ιδρυμάτων  και  των  Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που επανενεργοποιήθηκαν μετά τις 30/6 οι εφημερίες που πραγματοποιούνται καθ‘ υπέρβασιν του 9% περικόπτονται και δεν αποζημιώνονται. Ωστόσο η περικοπή αφορά δεδουλευμένες εφημερίες που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, που διογκώνονται λόγω της συγκυρίας, επομένως πρέπει να αποζημιωθούν στο σύνολο τους Επίσης η συνέχιση των έκτακτων συνθηκών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι αυξημένες ανάγκες τις περιόδου επιτάσσουν για εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι 31/3/2021) την αναστολή εφαρμογής του πλαφόν 9% και την απρόσκοπτη πληρωμή όσων πρόσθετων εφημεριών χρειαστεί να πραγματοποιηθούν για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις ανάγκες της πανδημίας.

 

Η τρίτη τροπολογία έχει τίτλο: «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες»

Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορωνοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *