Το ΚΚΕ για τις εκδηλώσεις σε Σαντορίνη- Ανάφη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης στο ηρωικό νησί της Ανάφης, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη όπου πραγματοποίησε συνάντηση με το δήμαρχο του νησιού Σιγάλα Αντώνιο στη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ τονίστηκε με έμφαση η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον δήμο.

Ακολούθησε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του «Sea Diamond». Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λιγνός Λουκάς, μετέφερε την κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Σαντορίνης, για το γεγονός ότι το κρουαζιερόπλοιο συνεχίζει εδώ και 15 χρόνια, να ρυπαίνει τη θάλασσα της Σαντορίνης με απροσδιόριστες συνέπειες, παρά τις δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις για την ανέλκυση του ναυαγίου. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκoς, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο δείχνουν μεγάλη ρύπανση, ενώ αν δεν ανελκυστεί η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας, του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σαντορίνης οι οποίες μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο νησί, όπως το πρόβλημα της στέγασης, η ακριβή διαμονή, η υποστελέχωση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών του δήμου, η έλλειψη σχολικών κτηρίων κι εκπαιδευτικών, η άγρια εκμετάλλευση με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.

Το Σάββατο 4/6 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου τιμής για τους πολιτικούς εξόριστους στην Ανάφη, στην κεντρική πλατεία της Χώρας. Έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση, από τους χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν στο νησί, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες και με τη συμμετοχή 150 περίπου επισκεπτών από τη Σαντορίνη, Νάξο και Ίο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από την Ρούλα Φραγκάκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιων Κυκλάδων του ΚΚΕ, η οποία ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς οι κάτοικοι του νησιού αγκάλιασαν τους πολιτικούς εξόριστους, αλλά και στην ανεξίτηλη προσφορά των εξόριστων που με όλες τους τις δυνάμεις και γνώσεις μόχθησαν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών στο νησί.

Ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και μαχητικής αισιοδοξίας σκόρπισε το καλλιτεχνικό αφιέρωμα, με τραγούδια και αφηγήσεις, αποσπάσματα από τον «Ριζοσπάστη» και επιστολές ζωντάνεψαν εικόνες από τη ζωή και τις κακουχίες των εξόριστων, την παλικαρίσια και αλύγιστη στάση τους.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που όρθωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους πολιτικούς εξόριστους στην Ανάφη, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον δημιουργό του, τον γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά. Στη συνέχεια, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής ο Δημήτρης Κουτσούμπας και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Γραμματέας του Νίκος Αμπατιέλος. 

Με το Μνημείο που τοποθέτησε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην Ανάφη, εκπληρώθηκε ένα χρέος προς τους αλύγιστους συντρόφους μας. Τηρήθηκε η υπόσχεση πως οι θυσίες των εξόριστων δεν θα ξεχαστούν, «γιατί οι θυσίες και τα έργα των συντρόφων μας είναι η δική μας κληρονομιά, η διαθήκη τους προς όλους μας, που ποτέ δεν ανοίχτηκε… γιατί αυτοί δεν πέθαναν ποτέ», όπως τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Χώρας, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η ξεχωριστή παρουσία του ΚΚΕ στην Ανάφη.

Ευχαριστούμε το Γεράσιμο και Νίκο Κανακάρη/ Ένωση Λεμβούχων Θήρας, το Μανώλη Σιγάλα/ ΚΤΕΛ Θήρας, για τη δωρεάν μετακίνηση των συμμετεχόντων από τη Σαντορίνη στην Ανάφη, καθώς και τον Ευάγγελο Νομικό για την πολύτιμη βοήθεια του στην προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης. Επίσης ευχαριστούμε τα ΜΜΕ της Σαντορίνης που παραβρέθηκαν και κάλυψαν την εκδήλωση στην Ανάφη. 

 

Σαντορίνη, 4/6/2022

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *