ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗ

 

 

“Το σούβλισμα του αρνιού του Πάσχα μπορεί να έχει επικρατήσει σε πολλά νησιά τα τελευταία χρόνια, όμως δεν έχει σχέση με την πλούσια λαϊκή μας παράδοση. Το Λαμπριάτικο φαγητό, στο σύνολο σχεδόν των νησιών του Νότιου Αιγαίου, ήταν αρνί ή κατσίκι γεμιστό στο φούρνο. Από νησί σε νησί δεν αλλάζει μόνο η ονομασία του Πασχαλινού φαγητού αλλά και ο τρόπος ψησίματος.
  Λαμπριάτης στην Άνδρο, Λαμπριανός στη Νάξο και στην Αστυπάλαια, Ψητό του μαστέλου ή μαστέλο στη Σίφνο, Μου(γ)ούρι στην Κάλυμνο, Λαμπριώτης ή Πασχάτης ή ρίφι της Λαμπρής στη Ρόδο, της Πασχαλιάς το κρέας στο Καστελόριζο, κατσίκι της Λαμπρής στους Λειψούς, κατσίκι στη Λακανίδα στην Πάτμο, αρνί της Λαμπρής στη λακάνη στην Κω, οφτό της Λαμπρής στη Κάσο, καπαμάς της Λαμπρής στο διούρι στη Νίσυρο, οφτό του Πάσχα στη Χάλκη, ψητό στη Δονούσα και τη Σχοινούσα, σγαρδούμια στη Θηρασιά… Ένας τεράστιος γαστρονομικός πλούτος ο οποίος αντί να αξιοποιηθεί έδωσε τη θέση του στον οβελία!
Μερικές σελίδες του βιβλίου μου «Ο παραδοσιακός φούρνος στις Κυκλάδες και στα δωδεκάνησα» θα δώσουν μια μικρή εικόνα της πολύτιμης κληρονομιάς μας.
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο στη διεύθυνση:
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *