ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Συνάντηση Εργασίας «Η Κρουαζιέρα στη Σαντορίνη: Οφέλη, Προβλήματα, Διαχείριση, Νέες Τάσεις, Δυνατότητες Αξιοποίησης, Προτάσεις»

 

 

 

santorinicruise2_F-1675751246Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, συνάντηση εργασίας με τίτλο «Η Κρουαζιέρα στη Σαντορίνη: Οφέλη, Προβλήματα, Διαχείριση, Νέες Τάσεις, Δυνατότητες Αξιοποίησης, Προτάσεις» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το Δήμο και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας.

 

Η συνάντηση έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο Θήρας, το οποίο γέμισε από την παρουσία των φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού. Παρόλο που η Σαντορίνη βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους σε προτίμηση προορισμούς κρουαζιέρας παγκοσμίως, το Επιμελητήριο Κυκλάδων διέγνωσε την ανάγκη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχοντας επίγνωση των θεαματικών αλλαγών που συμβαίνουν στο χώρο της κρουαζιέρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως του έντονου προβληματισμού των επιχειρηματιών και των κατοίκων της Σαντορίνης σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης της κρουαζιέρας μέχρι σήμερα.

 

 

Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, στην Ελλάδα και διεθνώς: η διαχείριση της κρουαζιέρας με στόχο την αειφόρο τουριστική δραστηριότητα», ξεκίνησε με τοποθέτηση του Δημάρχου Θήρας, κ. Νικόλαου Ζώρζου, ο οποίος επικεντρώθηκε στις υφιστάμενες υποδομές κρουαζιέρας, σε εκείνες που είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν άμεσα, αλλά και στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Θήρας προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατανομής των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων μέσα στην εβδομάδα ώστε να μην δημιουργούνται αστικού τύπου προβλήματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ανάμεσα σε άλλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για αποτελεσματικότερη και συντονισμένη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανομή των επισκεπτών στο νησί, ώστε να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης της ροής των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων από τον όρμο προς τον οικισμό, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες.

 

Ο κ. Αντώνης Καλούδης, ως εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), παρουσίασε το ρόλο της Ένωσης και την υφιστάμενη κατάσταση της κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, ως γνώστης των δεδομένων της Σαντορίνης, κατέθεσε τις προτάσεις του για τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης σε σχέση με την κρουαζιέρα.

 

Βασικός εισηγητής της συνάντησης εργασίας ήταν ο Εμπειρογνώμονας Διεθνούς Κρουαζιέρας, κ. Χρήστος Νικολαΐδης MBA, PhD, ο οποίος μετέφερε τις νέες τάσεις του χώρου από την πρόσφατη συμμετοχή της εταιρείας του που εδρεύει στο Μαϊάμι στη διεθνή έκθεση για την κρουαζιέρα «Seatrade Cruise Global 2016». Παρουσίασε, επιπλέον, από πρώτο χέρι τους τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στον κόσμο προσδιορίζουν τις ανάγκες των πελατών τους, και τη λογική με την οποία σχεδιάζουν νέες προσφερόμενες υπηρεσίες και επιλέγουν προορισμούς. Παράλληλα, εξήγησε πώς αυτές οι διεθνείς τάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν στην περίπτωση της Σαντορίνης ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το νησί ως προορισμός κρουαζιέρας. Επιπλέον, ο κ. Νικολαΐδης έδωσε έμφαση στη σημασία της κατανόησης των απαιτήσεων που έχουν οι εταιρείες και των αναγκών των επισκεπτών κρουαζιέρας, και προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο Κυκλάδων προτίθεται να προσφέρει στα μέλη του στη Σαντορίνη εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο αντικείμενο, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

 

Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Τα οφέλη της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας» ξεκίνησε με τοποθέτηση του Προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, κ. Νίκου Νομικού, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για την υφιστάμενη κατάσταση, επεσήμανε τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κρουαζιέρας και αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του βαθμού απόδοσης της κρουαζιέρας προς όφελος των επιχειρηματιών της Σαντορίνης.

 

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπου οι διοργανωτές και οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων επιχειρηματιών. Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων σχετικά με τις υποδομές και τη Σαντορίνη ως προορισμό, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: βελτίωση της λειτουργίας και της ασφάλειας των υποδομών υποδοχής, βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης των Φηρών για τους επιβάτες από τον όρμο στον οικισμό, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στις τουριστικές ροές του νησιού, ασφάλεια και προστασία επισκεπτών, συστηματική συνεργασία με το νέο ανάδοχο του αεροδρομίου και τους τοπικούς φορείς, διαχείριση της κρουαζιέρας για την αποσυμφόρηση επιβαρυμένων περιοχών του νησιού, δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, δημιουργία προγραμμάτων περιήγησης για την καλύτερη κατανομή των επισκεπτών, θεματικές εκδηλώσεις για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, εκτός εποχής κρουαζιέρα, συμμετοχή σε επιλεγμένα επαγγελματικά γεγονότα διεθνούς κρουαζιέρας.

Με αυτή την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε μια δημόσια, σε βάθος συζήτηση των φορέων με τους επιχειρηματίες της Σαντορίνης, όπου μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, την έκθεση προβληματισμών, την παρουσίαση συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων προτάσεων επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων, αλλά και την ανάλυση σχετικά με όλα όσα που ζητούν από ένα προορισμό οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας, βγήκαν ορισμένα ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Είναι στο χέρι της των τοπικών φορέων, αλλά και των επιχειρηματιών του νησιού αναλαμβάνοντας τον ρόλο και τις σοβαρές ευθύνες τους, να θέσουν καταρχάς τις από κοινού προτεραιότητες και κατά δεύτερον να συντονίσουν το πλάνο άμεσων δράσεων ώστε η Σαντορίνη να επιλύσει τα προβλήματα και να αξιοποιήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την κρουαζιέρα προς όφελος όλων των επιχειρηματιών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *