Τελικά “υπερτουριστήκαμε” ή “καταρρεύσαμε;”.

 

 

Από τη μία πλευρά, υπήρξαν οι δοκησισοφίες, περί «υπερτουρισμού», «υπερκορεσμού», «υπερσυνωστισμού» και διάφορα άλλα, πάντα στον υπερθετικό. Ταυτόχρονα αναπτυσσόταν το φαινόμενο «Destination Dupes», που ελάχιστοι διέκριναν έγκαιρα την επίδρασή του στις τουριστικές ροές της Σαντορίνης. Γιατί την «υπερτουρισμένη» και «πανάκριβη» Σαντορίνη και όχι την Πάρο, τη Μήλο ή τη Σίφνο που και πιο φθηνοί προορισμού είναι και έχουν «κάτι σαν» αυτήν;.

Μετά ήρθε η πανικόβλητη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που με αφορμή μια κατάπτωση στη Θηρασία η οποία βιντεοσκοπήθηκε και έγινε «viral», έκανε το γύρο του κόσμου. Και το αστείο;. Τοποθετήθηκε προειδοποιητική σήμανση παντού, πλην του επίμαχου σημείου της κατάπτωσης!. Ακολούθησε η προτροπή για εκούσιο εγκλεισμό των ντόπιων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η- βασισμένη σε λάθος στοιχεία- αυξημένη προσέλευση επισκεπτών κρουαζιέρας κάποια μέρα και το γλυκό έδεσε.

Η Σαντορίνη, εκτός από «υπερτουρισμένη», «πανάκριβη» έγινε επίσης μη ασφαλής γεωλογικά με επιπρόσθετους κινδύνους πολύωρων και αφόρητων μποτιλιαρισμάτων.

Όσο  κι αν η απόλυτη ακρίβεια τους ελέγχεται, τα νούμερα περιγράφουν πτωτική τάση. Και μάλιστα, σε σχέση με το επίσης πτωτικό 2023 και με θεαματικά αρνητικό πρόσημο συγκριτικά με το 2019 που θεωρείται έτος αναφοράς.

Τώρα, το κλίμα στα ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αλλάζει. Φορέθηκαν πλερέζες για την πτώση. Ο πανικός οδήγησε τους ντόπιους επιχειρηματίες να προβούν σε κολοσσιαίες προσφορές που εκτός από ηττοπάθεια, υποβάλλουν στον δυνητικό επισκέπτη και την ενδόμυχη σκέψη : «Αφού με 40-50% λιγότερα είστε βιώσιμοι και κερδοφόροι, άρα με τις κανονικές σας τιμές, μας γδέρνετε». Τι; Όχι;. Εκπτωτικό μαγαζί σε φάση ξεπουλήματος εμφανίστηκε το νησί. Τουλάχιστον, αυτό το μήνυμα δόθηκε. Οι τοπικές αρχές εξαπέλυαν ασυλλόγιστες πομφόλυγες, οι επιχειρηματίες έχασαν την ψυχραιμία τους και τα συρτάρια δεν γέμισαν.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνιέται πως αφού ξέσπασε ο ορυμαγδός έγινε και «Λανσάρισμα των τουριστικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Θήρας». Με απόλυτη επιτυχία, όπως είναι αυταπόδεικτο.

Αλλά, ένα ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», δίνει μια εικόνα. Σχετική ίσως, αλλά σίγουρα ενδεικτική.

 

Διαβάστε το ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *