Τα “Πάρκα Τσέπης” του Καμαρίου, μπορούν να γίνουν ελκυστικά – Βίντεο

 

 

 

Όταν ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλας, ανέλαβε το κολοσσιαίο έργο της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης, βρέθηκε μπροστά στην πρόκληση της δημιουργίας ενός ολόκληρου νέου οικισμού.

Το ζήτημα δεν ήταν να δημιουργηθεί ένας αστικός ιστός, αλλά να στεγαστεί με επάρκεια μια κατά κύριο λόγο, αγροτική μικροκοινωνία.

Δημιουργώντας το σημερινό Καμάρι, έδωσε ξεκάθαρη κοινωνική διάσταση της δόμησης. Συνδυάζοντας τα στοιχεία του μοντερνισμού με την ανάγκη να μη σπαταληθεί αρόσιμη, καλλιεργήσιμη γη, έφτιαξε ένα πρότυπο.

Ελάχιστοι, επισκέπτες, έχουν βαδίσει στα ρυμίδια του Δεκαβάλα. Ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι, μάλλον δεν έχουν προσέξει τα σοφά τοποθετημένα «Πάρκα Τσέπης», με τα κωνοφόρα να τα σκιάζουν και το χώρο για τις απογευματινές συναθροίσεις των γειτόνων.

Δυστυχώς, εκτός από τα σκιερά δέντρα, τα πάρκα, είναι ξερότοποι. Ξύλινα παγκάκια δεν υπάρχουν ή είναι απεριποίητα και σε συνδυασμό με την έλλειψη βλάστησης, αποπνέουν εικόνα παραίτησης. Και όμως, με μια μικρή διαμόρφωση, φύτευση φυτών (καλή ιδέα θα ήταν να φυτευτούν  και συστάδες κάπαρης για να καλύψουν τους μαντρότοιχους) και μια διαρρύθμιση με δρομάκια και παρτέρια, θα τα έκανε ελκυστικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *