Σεμινάρια Τεχνικών Ασφαλείας από το Επιμελητήριο

 

 

 

“Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τα μέλη του ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής 15 τμημάτων Τεχνικού Ασφαλείας για το 2023 (13 τμημάτων χαμηλής επικινδυνότητας το α’ εξάμηνο για 345 επιχειρήσεις και 2 τμημάτων μεσαίας επικινδυνότητας το β’ εξάμηνο για 49 επιχειρήσεις).

Η διαδικασία για την υποβολή των επόμενων τμημάτων που θα πραγματοποιηθούν το 2024 συνεχίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (εγκύκλιος 612-3/1/2023), κάθε εργοδότης που απασχολεί προσωπικό οφείλει να έχει Τεχνικό Ασφαλείας στην επιχείρησή του.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει επιμορφώσει από το 2005 έως σήμερα 5452 εργοδότες στα 24 νησιά των Κυκλάδων και δίνει τη δυνατότητα, σε όσους εργοδότες επιθυμούν, να επιμορφωθούν και να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας στην επιχείρησή τους. Διαφορετικά είναι απαραίτητο να προσλάβουν εξωτερικό συνεργάτη για όσο διάστημα απασχολούν προσωπικό.

 

Χρόνος υλοποίησης

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται τα παρακάτω διαστήματα:

  • Μάρτιος-Ιούνιος για τις επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών που ανήκουν στη χαμηλή επικινδυνότητα (Γ’ κατηγορία) &
  • Οκτώβριος-Δεκέμβριος για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και κατασκευών που ανήκουν στη μεσαία επικινδυνότητα (Β’ κατηγορία).

Οι εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας στην επιχείρησή τους καλούνται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το συντομότερο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα επόμενα τμήματα, βάσει των διαδικασιών που ορίζει το Υπουργείο Εργασίας (υποβολή τουλάχιστον 60 ημέρες πριν τη διοργάνωσή τους).

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει δικαιολογητικά θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που θα λάβουν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υλοποίησης για τα αντίστοιχα νησιά που θα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής:

Κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να υποβάλλει τα εξής:

  1. συμπληρωμένη αίτηση με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του ενδιαφερόμενου,
  2. εικόνα taxis με όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης,
  3. στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου της επιχείρησης σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης και στοιχεία μητρώου νομικού προσώπου της επιχείρησης σε περίπτωση άλλης νομικής μορφής (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, κοκ.),
  4. πτυχίο/δίπλωμα/απολυτήριο λυκείου τεχνικής ειδικότητας (αφορά μόνο τη β’ κατηγορία)

προκειμένου να συμπεριληφθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του 2024.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται με την υποστολή τους μέσω email στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η αίτηση δεν αποτελεί αποδεικτικό απαλλαγής από την υποχρέωση να τηρεί η επιχείρηση εξωτερικό τεχνικό ασφαλείας για όσο διάστημα απασχολεί προσωπικό, υποχρέωση που αίρεται μόνο από τη στιγμή που θα επιμορφωθεί ο εργοδότης.

 

Κατηγορίες και Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανάλογα με την κατηγορία επικινδυνότητας που κατατάσσεται η κάθε επιχείρηση καταβάλλεται με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής και έχει ως εξής:

  • 70 € | Επιχειρήσεις των κλάδων παροχής υπηρεσιών και εμπορίου που ανήκουν στη χαμηλή επικινδυνότηταΓ’ κατηγορία (διάρκεια 10 ώρες σε 2 ημέρες).
  • 130 € | Επιχειρήσεις των κλάδων μεταποίησης και κατασκευής που ανήκουν στη μεσαία επικινδυνότητα, Β’ κατηγορία (διάρκεια 35 ώρες σε 7 ημέρες).

 

Τρόπος διεξαγωγής

Τα σεμινάρια σύμφωνα με το ΦΕΚ 4187-10/9/2021 πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στο κάθε νησί μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκάδων στη Σύρο 2281082346 (εσωτερικό 5) καθώς και στα γραφείων των νησιών:

Άνδρο 22820 51490 │ Θήρα 22860 25788 │ Μήλο 22870 23970 │ Μύκονο 22890 23937 │ Νάξο 22850 22767 │ Πάρο 22840 23031 │ Τήνο 22830 22404

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *