“ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα”

Το ΚΚΕ Θήρας για το Sea Diamond

 

 

 

 

 

 

  “Απρίλιος  2007 : το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND της εταιρείας LOUIS CRUISES βυθίζεται στην καλντέρα της Σαντορίνης κάτω από αδιευκρίνιστες – μέχρι σήμερα – συνθήκες

Απρίλιος  2023 : Το κουφάρι του ναυαγίου SEA DIAMOND βρίσκεται ακόμα ως ωρολογιακή βόμβα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Και η εταιρία με την ανοχή των κυβερνήσεων, δεν συμμορφώνεται με καμία δικαστική απόφαση. Ούτε και η σημερινή κυβέρνηση. Ούτε οι προηγούμενες.

Αυτά τα 16 χρόνια που έχουν περάσει από εκείνο το πρωί, ακούσαμε και είδαμε πολλά. Εκατοντάδες υποσχέσεις, μισές αλήθειες, λέξεις παρηγοριάς και παραπλάνησης ειπώθηκαν από υπεύθυνους αρμοδίους όλα αυτά τα χρόνια.

  • Αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν την εταιρεία ένοχη και επέβαλαν πρόστιμα και αποζημιώσεις. Η εταιρεία δεν πλήρωσε ούτε ένα πρόστιμο.
  • Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ) με πολλά λόγια και υποσχέσεις και καμία πράξη στην κατεύθυνση της ανέλκυσης του ναυαγίου ή ακόμα και της είσπραξης των προστίμων που έχουν επιδικαστεί κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
  • Απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί το Υπουργείο Ναυτιλίας υπεύθυνο για την άσκηση διώξεων κατά της εταιρείας και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τους ρύπους του ναυαγίου τώρα και στο μέλλον.
  • Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς ότι το ναυάγιο μολύνει την καλντέρα και επιβαρύνει το ιδιαίτερο περιβάλλον της (περιοχή NATURA  της Παλιάς και Νέας Καμμένης)
  • Τεχνικές μελέτες δείχνουν ότι η ανέλκυση του ναυαγίου είναι εφικτή. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε το διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίησή της ανέλκυσης και δεν προκηρύσσει άλλον.

Ξεκάθαρος εμπαιγμός όχι μόνο απέναντι στο σαντορινιό αλλά απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Και εύχονται  – όπως το συνηθίζουν – το ναυάγιο και οι επιπτώσεις του να ξεχαστούν.

Είναι γελασμένοι. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνητικής αδιαφορίας και εφοπλιστικής ασυδοσίας στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και εφαρμογή όλων των δικαστικών αποφάσεων εναντίον της εφοπλιστικής εταιρείας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *