“Απαράδεκτη η Συμφωνία για τις Κυκλαδικές αρχαιότητες”

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

“Η κυβέρνηση της ΝΔ επικύρωσε στη Βουλή προχθές με νόμο την απαράδεκτη Συμφωνία που συνήψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τα ιδιωτικά μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, που προβλέπει ότι, εκατόν εξήντα ένα πολύτιμα κυκλαδικά ειδώλια της 3ης π.Χ. χιλιετίας, παρανόμως εξαχθέντα από τη χώρα και προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, θα μείνουν έξω από τη χώρα έως και για άλλα πενήντα χρόνια και για να επιστρέψουν, αν επιστρέψουν κατά διαστήματα, να ανταλλαγούν με άλλες εκατόν είκοσι δύο παρόμοιας αξίας αρχαιότητες των Ελληνικών Μουσείων!

 

 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί προχωρά σε αυτή την απόφαση,  χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί ούτε η γνησιότητά των ειδωλίων, ούτε η νομιμότητα της κατοχής τους από ιδιώτη συλλέκτη στις ΗΠΑ, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει την επιστροφή τους σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχουν κτηθεί παρανόμως, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο, και με αυτό τον τρόπο: α)Νομιμοποίησε την παρανομία αναγνωρίζοντας πρότερη κυριότητα στον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα συλλέκτη Leonard Stern, που κατείχε αυτές τις Κυκλαδικές αρχαιότητες παράνομα, παρέχοντάς του προστασία από το αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας, αντί να κατοχυρώσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο την κυριότητα στο Ελληνικό κράτος από το οποίο και κλάπηκαν.

β)Αναγνωρίζει την κατοχή των ευρημάτων αυτών στο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα ιδιωτικό ίδρυμα στο οποίο παραχωρήθηκε η παράνομη συλλογή του Αμερικανού συλλέκτη.Η σύνθεση και το καταστατικό αυτού του ιδρύματος , παρέμεναν άγνωστα στους βουλευτές μέχρι και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, όταν πλέον και διανεμήθηκε το καταστατικό του, αλλά στην Αγγλική γλώσσα! Από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι η εταιρεία στην οποία παραχωρείται η κατοχή των αρχαιοτήτων είναι συμφερόντων της οικογένειας του ίδιου του Αμερικανού συλλέκτη.

γ)Με την Συμφωνία προβλέπεται η έκθεση των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων να γίνεται στο ιδιωτικό Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης  το οποίο θα έχει τη νομή για 25 + 25 χρόνια, ενώ κάποιες από αυτές θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο επίσης ιδιωτικό Κυκλαδικό Μουσείο του ιδρύματος Γουλανδρή στην Ελλάδα.

Αντί, λοιπόν, να επαναπατριστούν στη χώρα μας, στον τόπο και στον Κυκλαδίτικο λαό που τα δημιούργησε, χαρίζονται κυριολεκτικά στα δύο αυτά ιδιωτικά μουσεία, που θα αλληλοεμπλουτίζουν τις εκθέσεις τους για δεκαετίες με πολύτιμους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.

 

 

Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου, όταν πριν ένα χρόνο δάνεισε στο Μουσείο του ιδρύματος Γουλανδρή 15 σημαντικά εκθέματα, ανάμεσα στα οποία  ήταν και δύο εμβληματικά έργα: το αγαλματίδιο της λουόμενης Αφροδίτης γνωστής ως «Αφροδίτης της Ρόδου» και της μαρμάρινης κεφαλής Απόλλωνα-Ήλιου, που αποτελούν διαχρονικά επίκεντρο ειδικών ξεναγήσεων του Μουσείου.

 

 

Με την νομοθετική διάταξη για τα 161 κυκλαδικά ειδώλια , η κυβέρνηση άνοιξε επικίνδυνους δρόμους για την τύχη της διάσπαρτης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργώντας ένα αρνητικότατο προηγούμενο διεθνώς και πρέπει να καταδικαστεί από το περιφερειακό συμβούλιο και όλο το λαό των νησιών. Να ακυρωθεί η απαράδεκτη Συμφωνία”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *