Οι Κυκλάδες αντιμέτωπες με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Γιάννη Βλασερού *

 

 

 

 

  “Τα μαντάτα που έρχονται από τα νησιά μας στη κορύφωση του καλοκαιριού δυστυχώς   δεν είναι ευχάριστα. Ο κορονοϊός την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της περιοχής επελαύνει επικίνδυνα.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μιλάει για 89 κρούσματα σε οκτώ νησιά με ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα σε κάποια από αυτά. Η μαζική εισροή επισκεπτών στα πανέμορφα νησιά μας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έφερε το αποτέλεσμα.

 

 

 

Πως μπορούν τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και στη συνέχεια να αντιστραφούν; Άμεσα χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας (τα οποία των τελευταίο καιρό  έχουν δραματικά εξασθενήσει )  και των παρεμβάσεων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης.

Υποχρέωση ατομική και κοινωνική αποτελεί ο γενικός εμβολιασμός (ειδικά ατόμων ευπαθών και μεγάλης ηλικίας και ατόμων που επαγγελματικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο) που αποτελεί βασικό εργαλείο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας

Βέβαια και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα και σε σημαντικά ηπιότερο βαθμό αλλά είναι ικανός να μεταδώσει τον ιό όταν νοσήσει.

 

 

Η χρήση μάσκας απαιτείται και σε εμβολιασμένους σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς υψηλού συγχρωτισμού χώρους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή συχνά στα νησιά (στενά σοκάκια)

Μέτρον κοινωνικής ευθύνης αποτελεί η συνεπής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθηθούν στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στα καφέ ,στις τράπεζες, στα πλοία και αλλού.

Σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται κοινωνική ή προσωπική ευθύνη στις διοργανώσεις η τις συμμετοχές σε ανεξέλεγκτα πάρτυ.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής αλλά και τοπικής διοίκησης είναι αναγκαίες.

Η άμεση ενίσχυση με στελέχωση και εξοπλισμό (όπως αναπνευστήρες) των υπαρχόντων υγειονομικών δομών περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία. Η ενίσχυση με ΜΑΦ του Νοσοκομείου της Νάξου που τόσο καιρό ζητούσαμε αποδείχτηκε σωτήρια σε επιβαρυμένους covid και όχι μόνο ασθενείς.

Η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας με ιατρική υποστήριξη και

με επαρκή χωρητικότητα πρέπει να εξασφαλιστεί σε όλα τα νησιά.

Ήδη αποτελεί επείγον αίτημα της  Τήνου η οποία τις τελευταίες 7 ημέρες 

εμφανίζει αυξημένη επίπτωση της νόσου.

Για να αποτραπεί η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού που αφορά κυρίως την

μετάλλαξη Δ απαιτείται να γίνει αμέσως εντοπισμός των κρουσμάτων μέσα από την πραγματοποίηση μαζικών δωρεάν rapid tests πού θα πραγματοποιούνται επιτόπια σε χώρους μεγάλων συρροών ατόμων ειδικά νέων.

Η διενέργεια εμβολιασμού κατ΄οικον   σε άτομα που αδυνατούν να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο είναι πολύ αναγκαίο μέτρο.

Η αναγκαιότητα να πεισθεί ο πολίτης να προσέλθει για εμβολιασμό και να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες απαιτεί ελκυστική καμπάνια και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  και με πρωτοβουλία και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η πολιτεία επιπλέον πρέπει να περιφρουρήσει με επιμέλεια και αποτελεσματικότητα την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων υγειονομικών μέτρων.

Η πανδημία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες έντονα τα νησιά των Κυκλάδων απαιτεί σοβαρή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να περιφρουρηθεί η υγεία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και των περιοχών που θα επιστρέψουν οι νοσήσαντες επισκέπτες και να μην δημιουργηθεί  η ανάγκη λήψεως μέτρων τοπικών lock down που θα καταστρέψουν την οικονομία των νησιών μας.

  • Ο Γιάννης Βλασερός Είναι ιατρός καρδιολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και Αν γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *