Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΥΜΠΟ

ΒΙΝΤΕΟ -ΗΧΗΤΙΚΟ

 

 

O καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γρμμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) κ. Κώστας Παπαζάχος, μίλησε για τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται σχετικά με την κατάσταση του Κολούμπου. Αφορμή για τις κινδυνολογικές αναφορές, υπήρξε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ης AGU (American Geophysical Union – Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης).

Ο κ. Παπαζάχος, ήταν συν-συγγραφέας του άρθρου, που παρέθετε τα ευρήματα από την  επιστημονική έρευνα (Chrapkiewicz και συνεργάτες, 2022) που βασίστηκε στα δεδομένα του προγράμματος PROTEUS, και κατάφερε να εντοπίσει, για πρώτη φορά, ένα πιθανό μαγματικό θάλαμο στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Φυσικά, αποκαλύφθηκε με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, μαγματικός θάλαμος. Όχι όμως σε μέγεθος που να προκαλεί την όποια εικασία για ηφαιστειακή διέγερση, ενώ και το ιξώδες (πυκνότητα-ρευστότητα) του μάγματος δείχνει πως η άνοδός του από τα έγκατα της γης προς τον θύλακα, είναι εξαιρετικά αργή, ακόμα και σε γεωλογικό χρόνο.

Όσο για τον αν είναι φυσιολογική η ύπαρξή του κοντά σε ένα ηφαίστειο;. Είναι το ίδιο σαν να αναρωτιέται κανείς, αν υπάρχουν βότσαλα σε μια παραλία. Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στην εκπομπή “Ενημερωτικός Περίπλους” του Santorini FM 106,4, ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΥΜΠΟ – YouTube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *