“Να επιστρέψουν στο σπίτι τους τα 161 κυκλαδικά ειδώλια, στο μουσείο της Νάξου”

Κατερίνα Γιαννακά Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

  “Η β’ φάση της πλήρους ανατροπής της πάγιας πολιτικής της χώρας μας για τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων, που βρίσκονται στο εξωτερικό, ξετυλίχτηκε με όσα έγιναν στα «εγκαίνια» της έκθεσης στο «Μετροπόλιταν» μουσείο της Νέας Υόρκης των 161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων της αρχαιοκαπηλικής συλλογής του δισεκατομμυριούχου αμερικανού.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Leonard Stern, για την απόφασή του να αποχωριστεί τη συλλογή του. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για έναν συλλέκτη, που αγαπάει με πάθος τα αντικείμενα της συλλογής του». Δήλωσε, η παρούσα στα «εγκαίνια» Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδόνη. Τέτοια δήλωση «θαυμασμού και ευγνωμοσύνης» σε συλλέκτη παράνομα κατέχοντα κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί.

  Η ελληνική κυβέρνηση παρούσα στην περίεργη αυτή έκθεση διά της Υπουργού Πολιτισμού, με όσα η ίδια δήλωσε, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα που έστειλε ωσεί παρών, όχι μόνο ευχαρίστησαν τον Stern, που δήθεν «έσωσε τον… άγνωστο αυτό θησαυρό», αλλά σύνδεσαν επίσημα την υπόθεση των κλεμμένων ειδωλίων και τη σύμβαση που πέρασαν στη Βουλή, με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Επισημοποιήθηκε πλέον η ανατροπή της πάγιας από τα χρόνια της μεταπολίτευσης εθνικής πολιτικής της χώρας για τους κλεμμένους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, που βρίσκονται στο εξωτερικό και υιοθετείται η πολιτική δανεισμού-ανταλλαγής έναντι της διεκδίκησης επιστροφής τους διά της δικαστικής οδού.

Ακυρώνεται στην ουσία η όποια διαδικασία οριστικής επιστροφής των κλεμμένων στο εξωτερικό θησαυρών μας με πρώτα τα γλυπτά του Παρθενώνα.

  Εμείς όμως οι Κυκλαδίτες, διεκδικούμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα κυκλαδικά ειδώλια οριστικά στην Ελλάδα και στον φυσικό τους χώρο, στο σπίτι τους, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού μια επιλογή έχουν, να ενεργοποιήσουν το νόμο διεκδίκησης και παράδοσης του θησαυρού αυτού στην Ελλάδα.

Κάθε κλεμμένο κυκλαδίτικο έργο τέχνης, να επιστρέψει στα κυκλαδονήσια, γιατί εκεί στα νησιά μας είναι η θέση του, τα μουσεία μας είναι το σπίτι του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *