Η Ίος μπαίνει δυναμικά με λιμάνι, αφαλατώσεις, φωτοβολταϊκό και ύδρευση -αποχέτευση

Εγκαινιάστηκε επίσης παιδικός σταθμός

 

 

 

 

 

“Μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά στην ουσία είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μετά από 15 χρόνια που δεν είχαμε παιδικό σταθμό στο νησί, επιτέλους τα καταφέραμε. Τη στιγμή που μιλάμε, φιλοξενεί γύρω στα 20 παιδιά», είπε ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας, αναφερόμενος στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, καλαίσθητου και λειτουργικού παιδικού σταθμού στην Ίο.

 

Μιλώντας στον Santorini Fm 106.4 ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη έργων συνολικού ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιούνται. «Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, ο Μυλοπότας μας, δεν είχε αποχέτευση. Πλέον αποκτά ένα σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης που περιλαμβάνει και όλο το νησί, κατ’ επέκταση, μέχρι τον βιολογικό μας καθαρισμό. Είναι έργο αξίας 5 εκατομμυρίων και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ταυτόχρονα γίνεται και αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού, που έχει κατασκευαστεί πριν από 22 χρόνια. Όπως τόνισε «500 κυβικά από αυτό το νερό θα οδεύει για την άρδευση καλλιεργειών, καθώς το πρόβλημα της λειψυδρίας, έχει γίνει απειλητικό για την  Ίο. «Δεν βρέχει. Το φράγμα μας είναι τελείως άδειο. Δυστυχώς συμπληρώνουμε δύο χρόνια. Πριν δύο χρόνια, τέτοιες μέρες το φράγμα μας ήταν γεμάτο. Μερικώς στην αρχή άδειασε και τώρα πλέον, είναι τελείως άδειο. Και πραγματικά μόνο με τις αφαλατώσεις προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί. Αλλά το κόστος είναι δυσβάστακτο».

 

 

Σχεδιάζεται μάλιστα η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, με αποστολή την ενεργοδότηση της αφαλάτωσης του νησιού. «Βλέποντας μπροστά, βλέποντας ότι δεν βρέχει, έχουμε δημιουργήσει μία μελέτη που και η κυβέρνηση βλέπει με θετικό μάτι. 2.800 κυβικά αφαλατώσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με φωτοβολταϊκό πάρκο 3 ΜΒ. Γιατί διαφορετικά δεν γίνεται αν δεν ρίξουμε το κόστος. Έχουμε, ευτυχώς, στην ιδιοκτησία του Δήμου, μία πολύ μεγάλη έκταση της τάξεως των 300 στρεμμάτων. Είναι κατάλληλο σημείο».

 

Μεγάλη προτεραιότητα για την Ίο παραμένει το λιμάνι, που ήδη έχουν σχεδιαστεί ή δρομολογηθεί, έργα πολλών εκατομμυρίων. «Θα επεκτείνουμε το λιμάνι μας ώστε να μπορούν να βγαίνουν δύο πλοία συγχρόνως. Δύο Blue Star να πούμε απλά και δύο συμβατικά. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την Ίο. Το μεγαλύτερο που θα γίνει ποτέ στο νησί μας» τόνισε ο κ. Γκίκας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *