Ν. Συρμαλένιος: Είθε η απόφαση για την Κουμπάρα να αποτελέσει την αρχή για την προστασία του οικοσυστήματος των Κυκλάδων

Η ανακοίνωση του βουλέευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:

 

Χαιρετίζουμε την απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ (1037/2022) της  έγκρισης, από το 2014, των περιβαλλοντικών όρων δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, 249 κλινών με ξενοδοχείο 5*, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, σπα και λοιπά υποστηρικτικά έργα στην περιοχή Κουμπάρα στην Ίο, διότι δεν είχε προηγηθεί ένταξη σε χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε είχε εκπονηθεί το προβλεπόμενο σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή, καθώς και μελέτη της φέρουσας ικανότητας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα του νησιού.

Η προσφυγή των φορέων και κατοίκων της Ίου καθώς και η συνεχής ανάδειξη των επεκτατικών πρακτικών για τα φαραωνικά projects του επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου, επιτέλους επέφεραν αποτελέσματα αποτρέποντας τις επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον του νησιού.

Το ΣτΕ αναφέρει «ότι τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ). Ωστόσο, η συγκεκριμένη αξιοποίηση της περιοχής του έργου γίνεται κατά παράλειψη του προβλεπόμενου στο Περιφερειακό Πλαίσιο σταδίου χωρικού σχεδιασμού κατωτέρου επιπέδου, είτε γενικού (Γ.Π.Σ.,ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.) είτε εξειδικευμένου (ΠΟΑΠΔ, ΠΟΤΑ κ.λπ)».

Η διοικητική επομένως διαδικασία ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως μη νόμιμη διότι έγινε κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης της αειφορίας.

Ελπίζουμε η παρούσα απόφαση να αποτελέσει μια σημαντική αρχή για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος στα νησιά των Κυκλάδων από την υπερδόμηση και την παραβατικότητα ώστε η αειφορία να μην αποτελεί κενό γράμμα στην χώρα μας .

Νίκος Συρμαλένιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *