Ανοικτή Επιστολή του ΤΩΡΑ! για το Γενικό Νοσοκομείο θήρας

Προς: Yπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη 

Α.Ε.Μ.Υ.

Κοιν. : Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο

Έπαρχο Θήρας κ. Χ.Δαρζέντα

Δήμαρχο Θήρας κ. Α.Σιγάλα 

Γ.Ν.Θήρας 

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήρας 

Σύλλογος Στήριξης Γεν. Νοσοκομείου Θήρας 

Μ.Μ.Ε.

  

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε ως Δημοτική Παράταξη που θέτει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ως κομβική προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία και αντιλαμβάνεται την υγειονομική δομή ως συγκριτικό πλεονέκτημα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, επιθυμούμε, αφενός να επικοινωνήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και αφετέρου, να θέσουμε το Συνδυασμό μας στη διάθεσή σας στο βαθμό που μας αναλογεί για την αντιμετώπιση τους.

 

Είναι γεγονός ότι το Γ.Ν. Θήρας υπό τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και παρά την αξιέπαινη προσπάθεια του διοικητικού και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παρουσιάζει σοβαρή έκπτωση στη λειτουργικότητα του.

 

Η εκ των πραγμάτων αυξημένη πίεση λόγω της πανδημίας, η συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού καθώς και το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των ιατρών και των νοσηλευτών δημιούργησαν συνθήκη μαζικών αποχωρήσεων και σοβαρής υποστελέχωσης κατά την έναρξη αυτής της τουριστικής περιόδου.

 

Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα Νοσοκομείο, που εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο και που αυτή την περίοδο καλείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 25.000 μονίμων κατοίκων και 100.000 επισκεπτών ημερησίως, υπάρχει έλλειψη καρδιολόγου, παθολόγου, μικροβιολόγου, πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου, οφθαλμιάτρου, ψυχιάτρου, νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Με την παρούσα στελέχωση καθίσταται σαφές ότι το Γ.Ν. Θήρας αδυνατεί να παρέχει επαρκή περίθαλψη στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας, αδυνατεί να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, εξουθενώνει το υπάρχον φιλότιμο προσωπικό και εγκυμονεί κινδύνους για την εικόνα του νησιού.

 

Επιπρόσθετα, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να θέσουμε προς προβληματισμό ένα ακόμα ζήτημα που τους τελευταίους μήνες αναδεικνύεται έντονα και αποτιμούμε ως ανησυχητικό. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό αναφορών από εργαζομένους του νοσοκομείου που φτάνουν στο πολιτικό μας γραφείο και αφορούν στις συμπεριφορές διοικητικού υπαλλήλου του Γ.Ν. Θήρας με θέση ευθύνης. 

Η πλειοψηφία αυτών περιγράφει μία κατ’ εξακολούθηση αυταρχική, καταπιεστική διαχείριση συναδέλφων που προσομοιάζει με φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας (mobbing). Θεωρούμε ότι εφόσον οι αναφορές έχουν βάση, το ζήτημα χρήζει διερεύνησης ώστε να αποφευχθεί η όποια πιθανή επιπρόσθετη επιβάρυνση του υγειονομικού προσωπικού. Γνωρίζοντας ότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα παρέμβασης παραπέμψαμε τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς συνεργάτες του συνδυασμού (νομικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας) προς υποστήριξη και ενημέρωση τους.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η υγειονομική κρίση άφησε πίσω φθορές στο σύστημα υγείας και αναγνωρίζουμε ότι κατά τη θητεία της παρούσας διοίκησης του Γ.Ν. Θήρας γίνεται μεθοδική και σοβαρή προσπάθεια για την ανασύνταξη της υγειονομικής δομής του νησιού.

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το πρόβλημα στέγασης δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου και ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που απαιτεί τη συντονισμένη και οργανωμένη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των φορέων.

 

Επιθυμούμε όμως να υπογραμμίσουμε ότι ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος καθώς η τουριστική κίνηση που είναι ήδη αυξημένη δημιουργεί ανάγκες που απαιτούν πρόβλεψη και αποτελεσματικότητα.

 

 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή τις ανησυχίες μας. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για τη δημιουργία μιας διευρυμένης συνεργασίας αυτοδιοίκησης και  φορέων ώστε να αποτελέσει το Γ.Ν. Θήρας πυλώνα ασφαλείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης αλλά και των γύρω νησιών

 

Μανόλης Ορφανός

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «Τώρα! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά».

Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *