ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΩΝ

2 ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΓΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΡΙΑΘΛΟΥ

 

 

 

 

 

Ο χρυσός Πανελληνιονίκης Ηλίας Καντζέλης

Το δυναμικό τρίαθλο, δεν είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα. Έχει όμως μακρά ιστορία. Οι ρίζες του ανιχνεύονται στον πολιτισμό των Μάγια, ενώ και στην Αρχαία Ελλάδα ήταν το άθλημα των δυνατών. Έχει πολλές ομοιότητες με την κλασσική άρση βαρών, που περιλαμβάνεται στους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά είναι υπόθεση των πραγματικά πολύ δυνατών. Χαρακτηριστικό είναι, πως έχει καταγραφεί αθλητής (ο αμερικανός Lamar Gant) που σήκωσε βάρος πέντε(!) φορές μεγαλύτερο από το σωματικό του.

 

Περιλαμβάνει τρεις κινήσεις. Στην πρώτη ο αθλητής σηκώνει μια μπάρα με βάρη από το έδαφος, μέχρι τους γοφούς του. Στη δεύτερη ακουμπάει μια υψωμένη μπάρα με το πίσω μέρος των ώμων του, τη σηκώνει, λυγίζει τα γόνατά του και μετά ξαναστέκεται  μερικά δευτερόλεπτα όρθιος πριν την κρεμάσει ξανά στους ειδικούς ορθοστάτες. Ολοκληρώνει ξαπλωμένος στον πάγκο, παίρνοντας τα βάρη που τα ανυψώνει πάνω από το στήθος του.

Το άθλημα έχει μεγάλη διάδοση στο εξωτερικό- κυρίως στις βορειοευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη της πρώην σοβιετικής ένωσης και βέβαια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Υπάρχει μάλιστα και διεθνής ομοσπονδία, ενώ στην Ελλάδα, η ομοσπονδία ιδρύθηκε επίσημα το 2014.

Μεγαλύτερες εγχώριες διοργανώσεις είναι το Ποντιακό Κύπελο που διεξάγεται κάθε Ιούνιο με σωματεία και αθλητές από όλη την Ελλάδα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.  Το φετινό Κύπελλο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τρεις αθλητές από την Σαντορίνη να διακρίνονται .

Πρόκειται για τον Ηλία Καντζέλη που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 74 κιλών Open, την Μελίνα Κατρή που επίσης πρώτευσε στα 63 κιλά Open γυναικών και την Μαργαρίτα Ντίνου με αργυρό μετάλλιο στα 57 κιλά Open Junior. Προπονητής ήταν Αλέξανδρος Μπαλλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *