“Πού είναι χαμένη άραγε η αίγλη της πρωτεύουσάς μας;”

Ομιλία  κοινωνικό «ψυχο-οικογράφημα» των Φηρών από τον Π. Καβαλλάρη

 

 

 

 

 

Ίσως παραμένει δύσκολη, μια τοποθέτηση που ακτινογραφεί μια πόλη, να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ εύπεπτου τοπικισμού και απτής πραγματικότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θήρας κ. Παναγιώτης Καβαλλάρης, μιλώντας στην κοπή πίτας της Κοινότητας, κατάφερε πάντως, να ισορροπήσει με ακρίβεια, την κοινωνική ιστορία με τη βιούμενη καθημερινότητα της πρωτεύουσας του νησιού.

 

«Σας καλωσορίζουμε στην Μητρόπολη της Σαντορίνης μας, την πόλη που ξεκίνησε να πρωτο-δέχεται επισκέπτες πριν από εξήντα και πλέον χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Αλλά παραμένει ακόμα η μοναδική κοινότητα του νησιού μας, χωρίς κεντρική πλατεία, χωρίς κεντρικά γραφεία, χωρίς  χώρους στάθμευσης, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οχλαγωγία και αναρχία. Γιατί είναι αναρχία, το γεγονός πως ο Θηραίος κάτοικος, πλέον δεν βρίσκει την ησυχία του ούτε στο σπίτι του. Σε μια πόλη στην οποία οι επιχειρήσεις μας ζουν με την κρουαζιέρα, γιατί αν κοιτάξετε, ο σαντορινιός δεν μπορεί να επισκεφτεί, για τους λόγους που ανέφερα, σε αυτήν την πόλη που άκμαζε με μεγάλες οικογένειες αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις, πλέον μετρά στα δάχτυλα του ενός χεριού τους εναπομείναντες. Πού είναι χαμένη άραγε η αίγλη της πρωτεύουσάς μας;».

 

 

 

 

Σε μια από τις πολιτικά επαρκέστερες τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων, ο κ. Καβαλάρης, τόνισε ακόμα : «Αναφέρω όλα τα παραπάνω, όχι για να επιπλήξω κάποιους, για την έως τώρα κακή εικόνα της πόλης μας, αλλά για να κατανοήσουμε όλοι μαζί ότι και εμείς ως Νέο Τοπικό Συμβούλιο βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και αμέτρητα προβλήματα, τα οποία καθημερινά διογκώνονται. […]Θέλουμε κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συγχωριανοί να αποδείξουμε έστω και για μία φορά σε αυτόν τον τόπο, ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξει κάτι το καλύτερο για όλους μας. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε πραγματικά οι κυματοθραύστες, όπως μας αποκαλέσατε δημοσίως, μεταξύ του απλού κόσμου και εσάς, κύριε Δήμαρχε. Είμαστε με μία λέξη, η καθημερινότητα. Τέλος, θέλω να αποδείξουμε, κύριε δήμαρχε και συμπολίτες, ότι υπάρχει πραγματική αγάπη για τον τόπο μας».

 

Και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φηρών (Θήρας, επισήμως), κατέληξε: «Μια τελευταία χάρη. Να αγκαλιάσετε όλοι μαζί την προσπάθειά μας, να μην ζητάτε μόνο, αλλά να δίνετε. Να δίνετε απλόχερα, όχι σε εμάς, αλλά σε αυτόν τον τόπο που χρωστάμε όλοι πολλά, γιατί μέχρι σήμερα έχουμε μάθει μόνο να παίρνουμε και όχι να δίνουμε».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *