ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

Ο Μακάριος Σκοπελίτης, «ταξίδεψε», σήμερα. Δεν έχει σημασία, πόσων ετών ήταν, αλλά το πόσο προσέφερε στη Σαντορίνη. Και από τη δουλειά του στη ΔΕΗ, αλλά κυρίως από την προσφορά του στον αγροτόκοσμο, του νησιού.

 

Δεν θα βρεις κανέναν, που να πει πως υπήρξε ανέντιμος. Ακόμα και από τους αντιπάλους του. Όσοι δείτε το κόσμημα, που είναι το κτίριο της ΕΣΘΠ (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων), θα καταλάβετε. Πολύ μπροστά από την εποχή του. Τώρα, το όραμά του μπορεί να αποφέρει έσοδα, ακόμα και αν δεν πωλείται ούτε μια φιάλη κρασιού.

 

Και όμως, κάποτε, κάποιοι θέλανε να τον διαγράψουν. Ποιόν;. Τον στυλοβάτη της SantoWines. Που πολέμαγε να βρει δεξαμενές, γιατί το κρασί δεν πουλιόταν.

 

Και για κάποιους, που θα σπεύσουν να βγάλουν θρηνητικές, ανακοινώσεις. Να τον διαγράψουν ήθελαν.  Γιατί πήρε το μέρος μιας -αείμνηστης πλέον- εργαζόμενης. Γιατί είχε κότσια, πάντα ο Μακάριος.

 

Ο Μακάριος Σκοπελίτης, είναι μια προσωπικότητα που άφησε διακριτό σημάδι στη νεώτερη ιστορία της Σαντορίνης. Γεννημένος στην Έξω Γωνιά, πέρασε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής, μέχρι να πάει στην Αθήνα και φιλοξενούμενος από κάποιο συγγενή να ολοκληρώσει καθυστερημένα -όπως τα περισσότερα παιδιά της γενιάς του- το Δημοτικό Σχολείο. Δουλεύοντας και τρεφόμενος από το συσσίτιο, συνέχισε τις σπουδές του παίρνοντας το πολύ σημαντικό τότε πτυχίο υπομηχανικού. Παράλληλα, συμμετείχε στους ταραγμένους πολιτικούς αγώνες εκείνης της περιόδου.

Επαγγελματικά, αφού πέρασε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μετατάχθηκε στη ΔΕΗ. Γνώρισε και παντρεύτηκε την μοναχοκόρη και φοιτήτρια Γεωλογίας Ασημίνα (Μίνα) με την οποία απέκτησε 3 παιδιά.

Στις αρχές του 1980, επιστρέφει με όλη την οικογένειά του στη Σαντορίνη για να σταθεί δίπλα στους ηλικιωμένους και ανήμπορους πλέον γονείς του. Εκεί εκτός από τη δουλειά του, ενεπλάκη στο Συνεταιριστικό κίνημα, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, αποφασίζει να χτιστεί το Οινοποιείο της ΕΣΘΠ, όχι στο Μονόλιθο όπως πολλοί ήθελαν, αλλά στη σημερινή του θέση. Απόφαση οραματική και καθοριστική για την πορεία της Ένωσης σήμερα.

 

 

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *