Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα και φορείς του νησιού, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο για τη Σαντορίνη, ενώ συζητήθηκαν προτεινόμενες δράσεις μετάβασης για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε ένα νησί που αποτελεί προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι δράσεις αυτές αφορούν την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού, την ψηφιακή μετάβαση, την ανάπτυξη και ολοκλήρωση υποδομών, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, τη διαχείριση της κρουαζιέρας, όπως και προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της στάθμευσης, καθώς και της αειφορικής διαχείρισης πόρων.

Συζητήθηκε επίσης η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η προστασία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μελέτη του Δήμου Θήρας με την καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας του Δήμου.

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας: «Είναι σημαντική και απαραίτητη η μελετημένη εκτίμηση των ορίων αντοχής του νησιού αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που δέχεται, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό πρότυπο ανάπτυξης, επικεντρωμένοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Το γεγονός ότι πρόκειται για έναν τόσο δημοφιλή προορισμό, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ορόσημο της στρατηγικής μας απόφασης η Ελλάδα να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».