ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΘΗΡΑΣΙΑΣ

ΑΠΟ  DIVE IN ACTION

 

 

 

 

“Ο Κόρφος είναι ο μικρός γραφικός όρμος της Θηρασιάς και αποτελεί τον επόμενο σταθμό της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive In Action. Με την ευγενική συνδρομή του σκάφους που κάνει τα καθημερινά δρομολόγια, του Δήμου Θήρας, για την αποεπιβίβαση των εξοπλισμών από το Αμμούδι και την επίβλεψη του Λιμεναρχείου Θήρας, η ομάδα θα μεταβεί την Κυριακή στο νησί για τον φετινό υποθαλάσσιο καθαρισμό του όρμου.

 

Ο όρμος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης επίγειων μέσων, εκτός πλωτών, για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. Έτσι η διατήρηση του υποθαλάσσιου τοπίου και της βιοποικιλότητας εναπόκειται στις ομαδικές προσπάθειες της Dive In Action.

 

Αξιολόγηση περιοχών

Δεδομένου ότι σε αλλά τοπικά λιμάνια όπως ο Έξω Γιαλός, ο Μονόλιθος ή η Βλυχάδα, υπάρχει η δυνατότητα δράσεων και από την στεριά, όπως για παράδειγμα η εκτέλεση καθαρισμού με μηχανήματα από το Λιμενικό Ταμείο, η Περιβαλλοντική Οργάνωση κάνει δράσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Θήρας, σε περιοχές που στερούνται αυτής της δυνατότητας.

 

Παράλληλα σε άλλα μικρά λιμάνια του νησιού συχνής κίνησης, όπως τα προαναφερόμενα με εκτεταμένη ρύπανση από τις ποικίλες δραστηριότητες, η συγκέντρωση στοιχείων και καταγραφών, ως δεδομένο μικτής προέλευσης, έχει ελάχιστη σημασία για τη μελέτη των περιοχών. Αντίθετα θαλάσσιες ζώνες σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως ο Κόρφος, το Αμμούδι, ο Άγιος Νικόλαος η Αρμένη και ο όρμος των Φηρών, αποτελούν σημαντικό πεδίο συγκέντρωσης δεδομένων σε όλα τα ερευνητικά επίπεδα.

 

Αν και η θαλάσσια ρύπανση είναι μείζον ζήτημα στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο δράσεις βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν παρατηρήσεις και καταγραφές από ομάδες επικεντρωμένες στη θαλάσσια διατήρηση έχουν άλλη αξία στο περιβαλλοντικό πεδίο.

 

Η δράση στον Κόρφο υλοποιείται σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Θήρας – Τμήμα Περιβάλλοντος και εγγράφεται στις δράσεις της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *