Η ελίτ της παγκόσμιας ηφαιστειολογίας στη Σαντορίνη για το Κουλούμπο

 

 

 

 

“Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ηφαίστειο Κουλούμπο στη Σαντορίνη! Η ελίτ της επιστημονικής κοινότητας έδωσε το παρών στην κορυφαία συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο (Σαντορίνη), την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Προγράμματος Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο» στη Σαντορίνη της ΕΑΓΜΕ.

 

Κατά την διάρκεια των εργασιών της τριήμερης συνάντησης (9 έως 11/05/2023), 18 κορυφαίοι επιστήμονες στο αντικείμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό κλήθηκαν να απαντήσουν ένα ερευνητικό ερωτηματολόγιο με απώτερο στόχο την εκτίμηση και ορισμό με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, των ποσοστών εκδήλωσης πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και την επιστημονική πολυετή τους διεθνή εμπειρία. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλες τις επιστημονικές παραμέτρους του ηφαιστείου.

Στην ομάδα των επιστημόνων συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος ηφαιστειολόγος  στον κόσμο Καθηγητής Δρ. Στίβεν Σπάρκς. Η σταδιοδρομία του Βρετανού επιστήμονα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης κινδύνου και επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ. Σπαρκς θεωρείται expert στον χώρο και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα κράτη απευθύνονται σε αυτόν για συμβουλές για σχετικά θέματα.

Τα εξαχθέντα αποτελέσματα αλλά και οι τελικές εκθέσεις των κορυφαίων επιστημόνων θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ακολούθησε ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της Σαντορίνης για το αντικείμενο της συνάντησης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά Θήρας. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής ξεναγήθηκαν στο χώρο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου από τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας και προϊστάμενο των ανασκαφών κ. Χρίστο Ντούμα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περίπλους και παρατήρηση των πρανών της καλδέρας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Θήρας κ. Μάρκος Καφούρος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Δρ. Ανδρέας Αντωνάκος ο οποίος και συμμετείχε και στην ομάδα επιστημόνων, καθώς και ο διοργανωτής, ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ- ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλαν τα μέγιστα η Δημοτική Αρχή Θήρας και τοπικοί φορείς”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *