“Γιατροί με δόσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

 

 

  “Στελεχώνεται με αποσπάσεις και ετήσιες προκηρύξεις άγνωστης ανταπόκρισης ένα Δημόσιο Νοσοκομείο; Είναι δυνατό να στελεχωθεί, πόσο μάλλον με ασφάλεια, ένα δημόσιο Νοσοκομείο σε νησιωτική περιοχή που τα καλοκαίρια δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του και που εφημερεύει καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, αποτελώντας παράλληλα τη μοναδική δημόσια υγειονομική μονάδα, με αποσπάσεις και ετήσιες προκηρύξεις άγνωστης ανταπόκρισης; Εμείς πιστεύουμε πως όχι.

 

 

Και το ίδιο πιστεύει πολύς κόσμος αλλά και δημόσιοι φορείς της υγείας. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς να συμβαίνει, δεν είναι να στελεχώνεται ένα δημόσιο Νοσοκομείο, “χτίζοντας” το μέλλον του, αλλά να μετακινούνται για βραχέα διαστήματα γιατροί είτε άλλων Νοσοκομείων, είτε ιδιώτες, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο “υγειονομικό πολυχώρο”. Αυτό που βλέπουμε εμείς τον τελευταίο καιρό είναι μια υποβάθμιση του παλιού Κέντρου Υγείας σε Περιφερειακό Ιατρείο που μόνο κατ’ όνομα είναι Νοσοκομείο με περιστασιακούς και περιφερομένους γιατρούς που θα έρχονται για λίγο για να καλύπτουν κενά και θα φεύγουν, με τις θέσεις τους να μένουν κενές, συντηρώντας μια κατάσταση που δεν δημιουργεί ούτε ασφάλεια ούτε συνέχεια.

 

 

 

Ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Σαντορίνης όχι μόνο δεν μας καλύπτουν αλλά μας λυπούν και μας ανησυχούν για την πορεία που ακολουθεί το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, λειτουργώντας με γιατρούς – επισκέπτες, περιορισμένου χρόνου και ευθυνών. Αντιλαμβανόμενοι δε ότι η πορεία της ολοκληρωτικής παράδοσης των τμημάτων του Νοσοκομείου σε ιδιώτες εργολάβους που θα προσλαμβάνουν προσωπικό που θα εργάζεται στο Γ.Ν.Θήρας είτε παρέχοντας οι ίδιοι διάφορες υπηρεσίες, και σε συνέχεια των όσων ανάφερε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μπορμπουδάκη σε πρόσφατη συνέντευξή της σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές του Νοσοκομείου, ρωτάμε τον πρόεδρο της Α.Ε.Μ.Υ. κύριο Παπακυρίλλου εάν ο ίδιος και το σύνολο του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ συμφωνούν με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή της η Διοικήτρια και την καλύπτουν ακόμη και για τις φωτογραφικές αναφορές της στις συνθήκες και τους λόγους παραίτησης πρώην εργαζομένων του Γ.Ν.Θήρας.

 

 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά και την παραίτηση της βοηθού μαγείρου, αναμένεται να γίνει συμφωνία με ιδιώτη που θα παρέχει στο Νοσοκομείο υπηρεσίες catering, έτοιμου δηλαδή φαγητού, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της κουζίνας, κι αναρωτιόμαστε εάν αυτές μας οι πληροφορίες ευσταθούν. Διότι εάν ναι, τότε είναι ολοφάνερη η κατεύθυνση και μη αναστρέψιμη πορεία του Νοσοκομείου στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, με την παράδοση ενός ακόμη τμήματος σε εργολάβο. Ως προς αυτό, την παραχώρηση δηλαδή σε εργολάβο ενός ακόμη τμήματος του ΓΝΘ, η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην επιβεβαίωση των φωνών που λένε πως οι μαζικές αυτές αποχωρήσεις πρώην εργαζομένων από το Νοσοκομείο έγιναν σκόπιμα, κατόπιν πιέσεων από πλευράς Διοίκησης, με αποκλειστικό σκοπό την παράδοση και “άλωση” του Νοσοκομείου από ιδιώτες, με οικονομικές συμφωνίες μάλιστα που δεν ωφελούν οικονομικά το Νοσοκομείο έναντι του δικού του προσωπικού, όπως αφήνεται να εννοηθεί.

 

 

Σχετικά με αυτή την κατάσταση, κι επειδή μαθαίνουμε από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και από πηγές στο ίδιο το Υπουργείο, ότι οι παρεμβάσεις του κυρίου Υπουργού Υγείας σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας έχουν προσανατολισμό στην απομάκρυνση των εργολάβων και στην αλλαγή των διοικήσεων που προωθούν αυτές τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με ιδιώτες, καλούμε τον κ. Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενημερωθεί αρμοδίως και να μελετήσει προσωπικά την περίπτωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης και του τι συμβαίνει σε αυτό, ώστε να αποκτήσει ιδία γνώση και γνώμη, ελπίζοντας έτσι να σταματήσει ο επικίνδυνος κατήφορος που έχει πάρει το Νοσοκομείο.

 

 

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε και την διοίκηση της Α.Ε.Μ.Υ. αν δεν έχει ενημέρωση για τον προσανατολισμό, τις ανακοινώσεις και τις κινήσεις του Υπ. Υγείας να αποκτήσει άμεσα, ώστε να συνειδητοποιήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται και το δρόμο που έχει τραβήξει. Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να τεθούν άμεσα και ευθέως τα θέματα και οξεία προβλήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο της Σαντορίνης και να απαντηθούν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργεία και πορεία του, δηλώνοντας πως από πλευράς μας υποστηρίζουμε σθεναρά και θερμά, την ένταξη του Νοσοκομείου της Σαντορίνης στο Νέο Ενισχυμένο Ε.Σ.Υ. που προωθεί η νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας.

 

 

 

Τέλος, ως Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις βροντοφωνάζοντας την βίαιη ιδιωτικοποίησή του, μέχρι να λειτουργήσει σαν κανονικό Νοσοκομείο , στο πλαίσιο του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας. Με εκτίμηση, Συντονιστική Επιτροπή Πολίτων Θήρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *