Δήμαρχος Θήρας: “Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Φόρτωμα”

Για Λιμάνι και ΧΑΔΑ

 

 

 

 

“Η αλήστου μνήμης έκφραση «κατόπιν ενεργειών μου», σήμα κατατεθέν της παλαιοκομματικής νοοτροπίας αναβίωσε μέσα από τα λεγόμενα του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φ. Φόρτωμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής του παρέμβασης στο κανάλι Volcano TV.

Η προσέγγιση που επιχείρησε σε δύο ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Σαντορίνη, αυτά του νέου λιμανιού και  της διαχείρισης των απορριμμάτων, φανέρωσε αφενός μεν την πρόθεση  αυτοπροβολής του, αφετέρου δε  την επιδερμική γνώση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται.

Για το θέμα του νέου λιμανιού, έχοντας ελλιπή γνώση και κακή πληροφόρηση, ενέσπειρε την αμφιβολία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χωροθετηθεί οριστικά στο Μονόλιθο, εξαιτίας του προβλήματος της εξόδου, στο συγκεκριμένο σημείο, των υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Η πραγματικότητα είναι ότι ως  οριστική θέση του νέου λιμανιού έχει επιλεγεί ο Μονόλιθος,  με τη μόνη διαφορά ότι θα υπάρξουν ορισμένες, χωροταξικού χαρακτήρα, διευθετήσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εξόδου των καλωδίων,  και να διασφαλιστεί η βέλτιστη σύνδεση του λιμανιού με το οδικό δίκτυο.

Αλλά και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την καθυστερημένη επικάλυψη των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ,  ο κ. Φόρτωμας επιδιώκοντας την επικοινωνιακή αξιοποίηση του προβλήματος δεν δίστασε να εμπλέξει τον Πρωθυπουργό,  τον οποίον, όπως ισχυρίστηκε, «ενημέρωσε τηλεφωνικά  και απέσπασε την υπόσχεσή του για  λύση του προβλήματος».

Θέλουμε να πληροφορήσουμε τον κ. Φόρτωμα ότι, το προσωρινό πρόβλημα της επικάλυψης των απορριμμάτων με χώμα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αιφνίδιας αποχώρησης του εργολάβου, ήδη  αντιμετωπίζεται από το Δήμο, στου οποίου την αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει.

Επισημαίνουμε ότι η εμπλοκή του Πρωθυπουργού, προφανώς εν αγνοία του, σε ένα τέτοιο ζήτημα είναι ανεπίτρεπτη, γιατί προσβάλει τόσο το θεσμό του Πρωθυπουργού όσο και αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Ο ισχυρισμός του κ. Φόρτωμα, εκτός του ότι προκαλεί θυμηδία, υποβαθμίζει την πραγματικά ουσιαστική και πολύτιμη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο σύνολο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή της  Θήρας για την προώθηση του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης. Υπενθυμίζουμε στον κ. Φόρτωμα ότι το σχέδιο αυτό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα έργα υποδομής των νησιών μας,  συμφωνήθηκε μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την ιστορική του επίσκεψη στη Σαντορίνη το Μάιο του 2020,  όταν κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου ο Δήμος Θήρας εργάζεται με συνέπεια, ώστε να προχωρήσει η προετοιμασία των μεγάλων έργων, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους και να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν γίνει σημαντικά βήματα:

  • Για την  δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (προϋπολογισμού 4.025. 000 €) λείπει μόνο η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Το έργο της ενδιάμεσης φάσης θα προχωρήσει άμεσα μετά και από τη νομοθετική ρύθμιση που  προώθησε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επιτρέποντας τη χωροθέτηση των φορητών εγκαταστάσεων σε χώρο που έχει απαλλοτριώσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος.
  • Ως προς το οριστικό έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ήδη δημοπρατηθεί από το ΦΟΔΣΑ, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ και βρίσκεται στην τελική φάση ανάδειξης του οριστικού αναδόχου.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και αποτελεσματική.

Η διακριτότητα του θεσμικού ρόλου του καθενός υπήρξε αμοιβαία  σεβαστή.

Αυτό προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Φόρτωμας ο οποίος δείχνει να μην πιστεύει στη θεσμική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό και εμμένει σε ξεπερασμένες παλαιοκομματικές μεθόδους.

Ας είναι όμως! Εν τέλει οι πολίτες  της Σαντορίνης θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα ανταμείψουν καθέναν ανάλογα με την σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την υπευθυνότητά του.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΘΗΡΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *