ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ:ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΣΙΓΑΛΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ & ΤΑ ΕΡΓΑ

 

 

 

“Σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Βίκυ Λοϊζου είχε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτέμβρη στο Υπουργείο Τουρισμού.

  Με δεδομένο ότι ο Υπουργός Τουρισμού, με εντολή του Πρωθυπουργού, έχει αναλάβει το συντονισμό και την εποπτεία της πορείας υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σαντορίνης, στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν το νησί μας.

  Πιο συγκεκριμένα:

α) Η μαρίνα του Μονολίθου. Μετά τον έλεγχο συνταγματικότητας και την νομική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την μαρίνα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την έγκρισή του.

Ζητήθηκε επομένως από το Υπουργείο Τουρισμού να επισπευθεί η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος έτσι ώστε να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία κατασκευής της μαρίνας με Σύμβαση Παραχώρησης. Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση της σύνταξης του σχετικού με τους όρους δημοπράτησης φακέλου.

β) Το θέμα του νέου λιμανιού, η χωροθέτηση του οποίου και η εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών καθώς και των περιβαλλοντικών προεγκρίσεων, ανατίθεται τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Υποδομών.

Ήδη το Υπουργείο Τουρισμού ζήτησε και έλαβε σαφή έγγραφη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υποδομών ότι, η επιλογή του Μονολίθου ως χώρου για την κατασκευή του νέου λιμανιού, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κατασκευή της μαρίνας.

γ) Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος ζήτησε την συνδρομή του Υπουργείου στην επίσπευση της έγκρισης του φακέλου που έχει κατατεθεί από το Δήμο στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ώστε μετά την αλλαγή του Ειδικού Γραμματέα να μην υπάρξει καθυστέρηση του έργου.

δ) Η δεύτερη γραμμή τελεφερίκ, έργο πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ο ίδιος φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου, υπό το καθεστώς που λειτουργεί και σήμερα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συνδράμει το Δήμο στην προσπάθεια διευθέτησης των νομικών κυρίως ζητημάτων, τα οποία πρέπει να επιλυθούν προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα.

ε) Όσον αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη Σαντορίνη, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Πολεοδομίας κ. Οικονόμου σχετικά με την επίσπευση της ανάθεσής του και ζήτησε από τον Υπουργό Τουρισμού και την δική του παρέμβαση.

Τέλος ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό δύο κρίσιμα για τη Σαντορίνη θέματα, θεσμικού χαρακτήρα.

  1. Την άμεση απεμπλοκή της διαδικασίας για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη.

  2. Την συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών προκειμένου, κατά την ολοκλήρωση της σύνταξης του κτηματολογίου για το σύνολο της Σαντορίνης, να υπάρξει επίλυση ζητημάτων, των οποίων ο χειρισμός κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει έντονα κοινωνικά προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Θήρας έχοντας ολοκληρώσει έναν γόνιμο κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους, στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, Υπουργούς ζήτησε από τον κ. Θεοχάρη να προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση της 2ης Διυπουργικής Σύσκεψης.

Η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Βίκυ Λοϊζου, η οποία προηγουμένως κατείχε τη θέση του Γραμματέα Παρακολούθησης και Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, ανέλαβε την άμεση προετοιμασία της συνάντησης πρώτα των Γεν. Γραμματέων των εμπλεκόμενων Υπουργείων προκειμένου στη συνέχεια να προετοιμάσουν την 2η Διυπουργική Συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τη Σαντορίνη”.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική και παραγωγική, γεγονός που αποδεικνύει ότι σήμερα η Δημοτική Αρχή διαθέτει στρατηγικό σχέδιο και δημιουργική διάθεση.

Εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα.

Παρεμβαίνει διεκδικητικά όταν χρειάζεται και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους θεσμικούς παράγοντες που έχουν κάθε φορά την ευθύνη.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή διαθέτει την πολιτική βούληση να αφήσει πίσω την περίοδο της απραξίας και του μηδενικού έργου και να οδηγήσει τη Σαντορίνη μπροστά, στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους.

Το αποδεικνύουμε με το έργο μας.” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *