«Απαγορευτικές οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τη μέση ελληνική οικογένεια»

Ερώτηση από τη “Νέα Αριστερά”

 

 

 

 

 

  “Οι υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που ισχύουν και φέτος το καλοκαίρι, ειδικά στα ταχύπλοα, προκαλούν προβληματισμό και αντιδράσεις σε πολίτες, κατοίκους νησιών αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού. Οι τιμές των εισιτηρίων για να ταξιδέψει μια οικογένεια σε ένα νησί είναι σχεδόν απαγορευτικές, ενώ αυτές των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων με ταχύπλοα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 θα χρειαστεί για Πάρο, 206 για Κεφαλονιά, για Μυτιλήνη 750 ευρώ, ενώ για Ρόδο δεν φθάνουν ούτε χίλια ευρώ.

Μία μεταρρύθμιση που είχε εξαγγελθεί στο ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2024 ήταν η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που θα δίνει τη δυνατότητα ανεύρεσης της τιμής του καθαρού ναύλου (χωρίς επιβαρύνσεις ) και του μεικτού ναύλου (τιμή τελικού εισιτηρίου) σε 1.500 συνδέσεις λιμένων. Θα παρουσιάζεται επίσης η μέση τιμή σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση σε όλες τις κατηγορίες εισιτηρίων επιβατών (οικονομική, με κλίνη), οχημάτων (μικρά, μεγάλα ) και φορτηγών οχημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό (31-5-2024) ο αρμόδιος Υπουργός δήλωνε ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές» και ότι μέσω του Παρατηρητήριου Τιμών που λειτουργεί στο υπουργείο «γίνονται συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες», ενώ προειδοποίησε πως «αν χρειαστεί θα καταλήξουμε στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

Δύο μέρες μετά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωνε ότι «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και κυρίως η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων δουλεύει πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του Παρατηρητηρίου», παραδεχόμενος προφανώς ότι το Παρατηρητήριο Τιμών δεν έχει ολοκληρωθεί, κάτι που διαπιστώνει και όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Έχει ολοκληρωθεί το Παρατηρητήριο Τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και εάν όχι ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης;
  2. Πως δικαιολογούνται οι αυξημένες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ιδίως των ταχύπλοων, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 και το 2023;
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε επιβολή πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους των ακτοπλοϊκών εταιρειών;
  4. Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
  5. Σε ποια άλλα μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της μείωσης της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ώστε να καθιστούν προσιτά στη μέση ελληνική οικογένεια και να μην αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για την επισκεψιμότητα των νησιών μας ;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Αναγνωστοπούλου Σία

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος) Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τζούφη Μερόπη Φερχάτ Οζγκιούρ Φωτίου Θεανώ”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *