Αντώνης Παγώνης στην express.co.uk: “δεν υπάρχει υπερτουρισμός αλλά χρειαζόμαστε όρια»

 

Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Σαντορίνη αλλά χρειαζόμαστε όρια» ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Alice Scarsi της εφημερίδας express.co.uk, ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης.

Αναφερόμενη στην τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη και στα χαρακτηριστικά του νησιού η δημοσιογράφος ανέφερε ο’ τι :

Η Σαντορίνη, ένα από τα νησιά των Κυκλάδων στο Αιγαίο, υποδέχεται περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, που έλκονται από τα γαλαζοπράσινα νερά, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα, τα λευκά σπίτια με τις γαλάζιες θολωτές στέγες και τις ηφαιστειογενείς παραλίες της.

Η τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά της, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους ντόπιους όσο και στις αρχές, με μια μελέτη της Επιτροπής TRAN της ΕΕ για τον υπερτουρισμό που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018 χρησιμοποιώντας το νησί ως μία από τις περιπτωσιολογικές μελέτες της.

 


Ο υπερπληθυσμός στο νησί, ο οποίος επισημαίνει η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό παράδεισο, το περιβάλλον και την κοινότητα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν αυτή την αναφορά, η Σαντορίνη παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλής, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες που δείχνουν τεράστια πλήθη συγκεντρωμένα για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα ή τις πολυσύχναστες παραλίες.


Ωστόσο, οι ντόπιοι ξενοδόχοι απορρίπτουν την ετικέτα “υπερτουρισμός”, υποστηρίζοντας ότι το νησί αντ’ αυτού υποφέρει από συνωστισμό κι αυτό, μόνο σε “πολύ περιορισμένες” περιόδους και σημεία του νησιού.

Ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, δήλωσε στο Express.co.uk: «Αυτός ο συνωστισμός που συμβαίνει σε συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες και περιορισμένες χρονικές περιόδους στο νησί μας, πιστεύουμε ότι οφείλεται στην έλλειψη υποδομών, κάτι που οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες πρέπει να δουν και να βελτιώσουν αμέσως.

«Πιστεύουμε επίσης ότι η χρήση της λέξης «υπερτουρισμός» στην περίπτωσή μας είναι εντελώς λανθασμένη και κυρίως παραπλανητική και επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Σαντορίνη κατακλύζεται συνεχώς και παντού από πλήθη, κάτι που δεν ισχύει και είναι εντελώς ψευδές και λανθασμένο.”

Ο κ. Παγώνης είπε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμφωνεί με την οργάνωση και οριοθέτηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στη Σαντορίνη μεταξύ άλλων νησιών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει ένα σχέδιο, πιθανότατα το επόμενο έτος, που θα περιορίζει τα κρουαζιερόπλοια και θα μειώνει την επισκεψιμότητα χιλιάδων επιβατών στα νησιά.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Σαντορίνη είναι η πιο ευαίσθητη, η Μύκονος η δεύτερη».

Η Σαντορίνη, η οποία αριθμεί περίπου 15.000 κατοίκους, υποδέχθηκε περίπου 800 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 1,3 εκατομμύρια επιβάτες μόνο το 2023.

Ο κ. Παγώνης σχολίασε όταν ρωτήθηκε για το ανώτατο όριο κρουαζιέρας: «Ο πρωθυπουργός μας, είπε αυτό που λέμε εδώ και χρόνια, ότι η Σαντορίνη χρειάζεται νέες και σύγχρονες υποδομές καθώς και οργάνωση από τις τοπικές αρχές και εφαρμογή του συστήματος κατανομής θέσεων ελλιμενισμού για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων με χιλιάδες επιβάτες ταυτόχρονα.

«Εμείς ως ξενοδόχοι ενός φιλόξενου νησιού λέμε ναι σε κάθε μορφή τουριστικής δραστηριότητας, αλλά προφανώς με όρια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης συνέχισε υποστηρίζοντας ότι “η έλλειψη υποδομών και οργάνωσης οδηγεί στον στιγμιαίο και σημειακό συνωστισμό, αναφέροντας παράλληλα οτι τη μιά μέρα απο την κρουαζιέρα αποβιβάζονται χιλιάδες επισκέπτες και την επόμενη μέρα κανένας!”

Και πρόσθεσε: «Ζητούμε λοιπόν την οργάνωση της κρουαζιέρας και την ελάχιστη παραμονή των κρουαζιερόπλοιων για 10 ώρες, ώστε οι επισκέπτες να έχουν χρόνο να εξερευνήσουν το όμορφο νησί μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *