Υπουργείο Τουρισμού – Δήμος Θήρας, συνεργασία και κοινή δράση.

 

 

 

  “Διαρκής επικοινωνία και συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη προετοιμασία εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της Σαντορίνης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, έχει καθιερωθεί μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και του Δημάρχου Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα.

 

Στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού κατά την οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα.

 

α) Επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη και η κοινή στόχευση για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, την σταδιακή επανάκτηση των απωλειών εξ αιτίας της πανδημίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια.

 

Για το 2022 θα εφαρμοστεί, για τη Σαντορίνη, το πρόγραμμα της κρουαζιέρας όπως ήδη έχει διαμορφωθεί κατόπιν συμφωνίας, μεταξύ του Δήμου του Λιμενικού Ταμείου, των τοπικών τουριστικών φορέων και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.

 

Η παρέμβαση του Υπουργείου, σε συνεννόηση πάντα με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και το Δήμο, θα είναι σημειακή. Θα αφορά ελάχιστες μέρες αιχμής όπου παρατηρούνται ταυτόχρονες, αριθμητικά αυξημένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

 

Η παρέμβαση θα έχει σαν στόχο την τροποποίηση του προγράμματος ως προς τις αφιξοαναχωρήσεις για τις ελάχιστες μέρες που εντοπίζεται το πρόβλημα.

 

Το ίδιο θα ισχύει και για το πρόγραμμα της κρουαζιέρας το 2023.

Για την μεσομακροπρόθεσμη ρύθμιση του ζητήματος, από το 2024 και μετά, θα μελετηθεί, θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί ένα πιο ολοκληρωμένο και τελειοποιημένο σύστημα διαχείρισης των αφίξεων και αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων.

 

Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας με πολλαπλασιαστικό όφελος για τους προορισμούς και την εθνική οικονομία.

 

Στην συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος συνόδευε τον Δήμαρχο και συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Γιώργος Κουμπενάς.

 

β) Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για το σοβαρό πρόβλημα της έντονης διάβρωσης του οδοστρώματος του δρόμου προς το Αμμούδι η οποία προκλήθηκε εξαιτίας των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Σαντορίνη και ζήτησε την συνδρομή του προκειμένου η αποκατάσταση της ζημίας να γίνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου δρόμου κατά την τουριστική περίοδο.

 

γ) Ως επόμενο θέμα στην συζήτηση τέθηκε η πρόθεση του Δήμου να χαρακτηρισθεί η Σαντορίνη ως Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

 

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και ο Δήμαρχος ζήτησε την συνδρομή του Υπουργείου για την σύνταξη και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Σαντορίνης.

 

Ο Υπουργός ενημέρωσε για την επικείμενη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

 

Ο Δήμαρχος Θήρας μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την γόνιμη και επωφελή για τη Σαντορίνη, συνεργασία”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *