ΞΕΝΑΓΟΙ: Ο ΑΓΝΟΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

 

 

 

«Ν. Σαντορινιός: Ζωτικής σημασίας η παράταση της επιδότησης των ξεναγών»

 

 

  “Ερώτηση κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με την ανάγκη παράτασης  της επιδότησης των επαγγελματιών ξεναγών για τους χειμερινούς μήνες του 2021.

 

 

Όπως σημειώνεται, οι επαγγελματίες ξεναγοί βρίσκονται στον πυρήνα των αρνητικών συνεπειών που υπέστη η Οικονομία της χώρας μας και ιδιαίτερα ο κλάδος του τουρισμού. Ενώ το σύντομο διάστημα ανοίγματος της τουριστικής αγοράς, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να καλύψει τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις του τουρισμού, ανάμεσα στους οποίους και οι ξεναγοί.

 

 

  Η Κυβέρνηση, και σε αυτή την περίπτωση, «κώφευσε», αφήνοντας τους ξεναγούς, κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, εκτός μέτρων στήριξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι μόνο όταν οι Συνδικαλιστικοί φορείς των Ξεναγών και η Αντιπολίτευση σήκωσαν το κρίσιμο θέμα της επιβίωσής τους, έλαβαν την οριζόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ την άνοιξη έλαβαν μόνο 800 ευρώ για το μισό μήνα Μάρτιο και τον Απρίλιο, χρήματα που όμως συνολικά δεν προσεγγίζουν ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενός έτους για την επιβίωση μιας μονογονεϊκής οικογένειας.

 

 

Με δεδομένο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών, για την διαβίωσή της, συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του Τουρισμού και βασίζεται σε πληρωμές ημερομησθίων, είναι αναγκαίο, υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, να δοθεί παράταση στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καθώς και να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της στήριξής τους για την περίοδο Ιανουαρίου- Απρίλιο 2021. Παράλληλα όμως οι ξεναγοί, ως εξίσου βάναυσα πληττόμενος κλάδος επαγγελματιών, οφείλουν να λάβουν αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο- Αύγουστο του 2020 προκειμένου να υφίστανται σοβαρές προϋποθέσεις ύπαρξης ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος διαβίωσης των ξεναγών και των οικογενειών τους.

 

 

  Όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι ξεναγοί, οι οποίοι συμβάλουν στην διαφήμιση της χώρας μας και στην προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας, είναι μία από τις πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, που έχουν πληγεί από τον συνολικά εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την χειμαζόμενη Κοινωνία και Οικονομία.  Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να μην κατανοεί την ανάγκη στήριξής τους, όταν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα υπερβούμε την πανδημία και κάτω υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσει η επόμενη τουριστική σεζόν.

 

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολιάζει πως αν δεν υπάρξει ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός για την επόμενη τουριστική περίοδο, με την αντίστοιχη ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου, είναι πολύ πιθανή η επανάληψη των αρνητικών πεπραγμένων του 2020, γεγονός που θα αφανίσει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη των νησιών και των τοπικών τους οικονομιών. Για αυτούς τους λόγους, ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ασκεί πολιτική πίεση, με παρεμβάσεις και προτάσεις, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων και την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης, από την Κυβέρνηση”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *