«Ξεκίνησε η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

“Εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο των Φηρών.

 

 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης και ενόψει της έναρξης της διαδικασίας εκπόνησης του ΕΠΣ από την ανάδοχο μελετητική εταιρεία, ο Δήμος Θήρας θεώρησε αναγκαία την ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος και πραγματοποίησε  εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου με τους φορείς και τους πολίτες της Σαντορίνης.

 

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ν. Ταγαράς, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Θ. Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γ. Λεονταρίτης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χ. Δαρζέντας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ.  Σερράος ως υπεύθυνος της ομάδας επιστημονικής και ερευνητικής υποστήριξης του Δήμου κατά τη διαδικασία εκπόνησης του ΕΠΣ, ο κ. Π. Βουλέλης, πολεοδόμος μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, οι μελετητές του ΕΠΣ με επικεφαλής τον κ. Δ. Σαμαρά, αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρκετοί πολίτες της Σαντορίνης.

 

 

Από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων αναδείχθηκε η εξαιρετική σημασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το αναπτυξιακό μέλλον της Σαντορίνης και επισημάνθηκε το γεγονός ότι η μελέτη της Σαντορίνης είναι ανάμεσα στις 5 πανελλαδικά, που προκηρύχθηκαν και η 2η που ανατέθηκε κατά προτεραιότητα.

 

 

Γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση του νησιού ,ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ΕΠΣ χαρακτηρίζοντάς το ως  «απαραίτητο θεσμικό εργαλείο», καθοριστικό για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης .

«Με το ΕΠΣ, τόνισε ο δήμαρχος

  • θα σχεδιαστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του νησιού μας
  • οι χρήσεις γης
  • θα σχεδιαστούν τα δίκτυα και
  • θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Σαντορίνη (όπως ο χώρος εγκατάστασης της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η 2η γραμμή τελεφερίκ, το λιμάνι, η μαρίνα κλπ)»

«Με το ΕΠΣ, συνέχισε ο δήμαρχος

  • προστατεύονται οι μοναδικοί φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι του νησιού μας
  • δίνεται η δυνατότητα οργανωμένης αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των εργαζομένων στη Σαντορίνη
  • προστατεύεται πιο αποτελεσματικά ο πανάρχαιος σαντορινιός αμπελώνας και η πρωτογενής παραγωγή
  • διασφαλίζονται ποιοτικές υπηρεσίες και συνθήκες καθημερινότητας για τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες  μας.»

«Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, τι ισχύει από πλευράς δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή- τόνισε ο Δήμαρχος -να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για όσους θέλουν να επενδύσουν, να διασφαλίσουμε πλήρως την ακίνητη περιουσία των Σαντορινιών και το περιβάλλον και να περιορίσουμε την πολεοδομική αναρχία και αυθαιρεσία.»

Επεσήμανε τη χρησιμότητα της δημόσιας διαβούλευσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του δήμου κατά τη διαδικασία εκπόνησης της Μελέτης και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην προώθηση της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου.

Ο Δήμαρχος έκλεισε την παρέμβασή του με την ευχή «η Σαντορίνη να αποκτήσει, εντός της συμβατικής προθεσμίας των 14 μηνών, ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα υπηρετεί το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού και την ευημερία των Σαντορινιών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *