ΒΙΝΤΕΟ: ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 

Ο Μακάριος Σκοπελίτης, είναι μια προσωπικότητα που άφησε διακριτό σημάδι στη νεώτερη ιστορία της Σαντορίνης. Γεννημένος στην Έξω Γωνιά, πέρασε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής, μέχρι να πάει στην Αθήνα και φιλοξενούμενος από κάποιο συγγενή να ολοκληρώσει καθυστερημένα -όπως τα περισσότερα παιδιά της γενιάς του- το Δημοτικό Σχολείο. Δουλεύοντας και τρεφόμενος από το συσσίτιο, συνέχισε τις σπουδές του παίρνοντας το πολύ σημαντικό τότε πτυχίο υπομηχανικού. Παράλληλα, συμμετείχε στους ταραγμένους πολιτικούς αγώνες εκείνης της περιόδου.

Επαγγελματικά, αφού πέρασε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μετατάχθηκε στη ΔΕΗ. Γνώρισε και παντρεύτηκε την μοναχοκόρη και φοιτήτρια Γεωλογίας Ασημίνα (Μίνα) με την οποία απέκτησε 3 παιδιά.

Στις αρχές του 1980, επιστρέφει με όλη την οικογένειά του στη Σαντορίνη για να σταθεί δίπλα στους ηλικιωμένους και ανήμπορους πλέον γονείς του. Εκεί εκτός από τη δουλειά του, ενεπλάκη στο Συνεταιριστικό κίνημα, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, αποφασίζει να χτιστεί το Οινοποιείο της ΕΣΘΠ, όχι στο Μονόλιθο όπως πολλοί ήθελαν, αλλά στη σημερινή του θέση. Απόφαση οραματική και καθοριστική για την πορεία της Ένωσης σήμερα.

Ο ίδιος αφηγείται στη Ραδιοφωνική εκπομπή Ενημερωτικός Περίπλους τη ζωή του ενώ παράλληλα η κάμερα του Volcano TV, τον καταγράφει. Είναι μια διαδρομή, που διατρέχει όλη την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών στη Σαντορίνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *