ΒΙΝΤΕΟ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

 

 

 

 

Εκτεθειμένη στην ανελέητη επιμονή της φύσης, η Κόκκινη Παραλία, έχει από καιρό δείξει πως δεν μπορεί να δεχτεί ή να ανεχτεί κανέναν στο χώρο που ορίζει. Η βροχή κι o άνεμος, συνεχώς σαρώνουν τη γεωλογική της επιδερμίδα. Η υγρασία, εισχωρεί αργά, αλλά ασταμάτητα στις σιδηρούχες ηφαιστειακές σκωρίες που της δίνουν αυτήν  την ξεχωριστή απόχρωση. Οι συμπαγείς όγκοι των πρανών, σταδιακά αποσαθρώνονται και κάποτε φτάνει η στιγμή που σωριάζονται δίπλα στο κύμα.

Τον Αύγουστο του 2013, μια κατολίσθηση σήμανε συναγερμό. Δόθηκε εντολή να σταματήσει να είναι προσβάσιμη σε λουόμενους. Οι μελέτες που έγιναν, δεν μπόρεσαν να δώσουν μια επαρκή λύση για την ασφάλεια, που και αν υπήρχε δεν θα ήταν αισθητικά αποδεκτή. Ποιος θα ήθελε να θαυμάσει μια παραλία σε συρματόφρακτη καραντίνα;. Το 2018, έγινε νέα, μικρότερης έκτασης κατολίσθηση των πρανών. Είχαν ήδη εκδοθεί απαγορευτικά από τον Δήμο και το Λιμεναρχείο. Τα οποία όμως ελάχιστοι σέβονταν.

 

Νιόπαντρα ζευγάρια συνέρρεαν για να φωτογραφηθούν στο απόκρημνο μονοπάτι, έχοντας ως φόντο αυτήν την ξεχωριστή απόχρωση του κεραμιδιού. Κι ας είχαν γίνει σοβαρά ατυχήματα. Το χειρότερο από όλα;. Κάποιοι είχαν στήσει και ομπρέλες με ηλιοξαπλώστρες για όσους ήθελαν να κολυμπήσουν στην εγγύτητα των γεωλογικών αιώνων. Κάποια στιγμή αυτοί οι επαγγελματίες του κινδύνου, σταμάτησαν. Όμως οι λάτρεις της επικίνδυνης εμπειρίας συνέχισαν να κολυμπoύν στα νερά και μετά να στεγνώνουν  κάτω από τους απειλητικούς κόκκινους όγκους.

 

Τα καραβάκια, συνέχισαν να πουλάνε εκδρομές για προσέγγιση και κολύμπι εκεί. Είναι αμφίβολο, αν επέμεναν ότι δεν πρέπει να προσεγγίσουν σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από την αμμουδιά και φυσικά να μην διανοηθούν να ξαπλώσουν εκεί για να στεγνώσουν. Ναι˙ φυσικά, κάθε ενήλικας αναλαμβάνει το ρίσκο του. Αλλά κάθε νουνεχής επαγγελματίας τον αποτρέπει ή του το απαγορεύει. Αλλά όταν η δίψα για ευρώ, συναντά τη δίψα για εμπειρία, οι αντιστάσεις αποσαρθρώνονται. Όπως και τα τοιχώματα της Κόκκινης Παραλίας.

 

Τώρα, αν κάνει 2-3 επεμβάσεις το Λιμεναρχείο και τσακίσει στα πρόστιμα όσους λουόμενους αγνοούν  τις προειδοποιήσεις και τους «επαγγελματίες» που κερδίζουν από αυτήν την εγκληματική ανεμελιά, θα μιλούν όλοι για «δυσφήμιση του νησιού», «στοχοποίηση του κλάδου» και «άδικη επίθεση σε μεροκαματιάρηδες που επενδύουν για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου». Ε, κι άμα θαφτούν και κάμποσοι κάτω από τη βαθύχρωμη γεωλογική ύλη, θα φταίει η «κακιά ώρα».

 

Το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 2 Ιουλίου 2023. Προστέθηκαν σε αυτό, κάποιες εικόνες από τις κατολισθήσεις του 2018.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *