ΒΙΝΤΕΟ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

“Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών στη Σαντορίνη ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής της στη Βουλή.

Αν και, όπως είπε, το θέμα θα μπορούσε να αφορά στο σύνολο της Επικράτειας, αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό που αναστάτωσε τη Σαντορίνη και συγκεκριμένα η εικόνα, εδώ και ένα μήνα σχεδόν, μητέρας εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήρας, η οποία αναγκάζεται να παίρνει στο σχολείο το 20 μηνών αγοράκι της.

Αιτία το γεγονός ότι παρότι δικαιούχος voucher, το παιδί της βρίσκεται στη λίστα αναμονής μαζί με άλλα 48 παιδιά, καθώς έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις στους βρεφικούς σταθμούς του νησιού και δεδομένου ότι κατάγεται από άλλη περιοχή της χώρας, είναι μόνη της στο νησί χωρίς καμιά βοήθεια. Έτσι, ακόμα και την ώρα που παραδίδει μάθημα στα παιδιά του ΕΠΑΛ έχει στην αγκαλιά της και δίπλα της το παιδί της.

Όπως ξεκαθάρισε η Μ. Κομνηνάκα, η εικόνα της εκπαιδευτικού, με το παιδί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και όλες οι οικογένειες, που αναμένουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και επαγγελματική δυσπραγία τους, είναι καταδικαστέα και ως εκ τούτου απορριπτέα.

Και πρόσθεσε ότι η φοίτηση των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς είναι σημαντική και αναντικατάστατη καθώς συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους, αποτελώντας αναφαίρετο δικαίωμά τους που πρέπει να τους εξασφαλίζεται, καταδικάζοντας την οποιαδήποτε λίστα αναμονής που τα αφήνει εκτός οργανωμένου παιδαγωγικού πλαισίου.

Συνεπώς, κάλεσε την κυβέρνηση και τον δήμο να προχωρήσουν σε όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και εξεύρεση κατάλληλου χώρου ώστε να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και ώστε όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς του νησιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απαντώντας, έκανε λόγο για «πολύ ευαίσθητο ζήτημα», προσπαθώντας όμως να πείσει ότι πρόκειται για εξαίρεση, καθώς, όπως είπε, έχουν αυξηθεί οι θέσεις τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά στο ζήτημα της εκπαιδευτικού, είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να βρεθεί λύση με νομική διέξοδο, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι λίγες και ειδικές οι περιπτώσεις αυτές» και δεν πρέπει να «αμαυρώνουν» τη συνολική εικόνα. Βέβαια ως λύση, πρότεινε να γίνει δεκτό το παιδί σε υπεράριθμο τμήμα.

Στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα εξήγησε ότι ακόμα και αυτή η ιδιαίτερη περίπτωση, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αιτήσεις για τους σταθμούς γίνονται κάθε χρόνο μέχρι 31 Μάη, ενώ οι χιλιάδες αναπληρωτές που είναι σε περιπλάνηση, ανάμεσά τους και μητέρες, διορίζονται τον Σεπτέμβρη και αδυνατούν να κάνουν αιτήσεις.

Ξαναπαίρνοντας τον λόγο ο Στ. Πέτσας είπε το …αμίμητο, ότι το σύνθημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «κανένα παιδί να μη μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», την ώρα που το 40% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα επιδότησης των τροφείων (voucher), ενώ χιλιάδες οικογένειες που πήραν το πολυπόθητο voucher δεν κατάφεραν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό”.

ΠΗΓΗ:  902.GR

ΒΙΝΤΕΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *