ΒΙΝΤΕΟ: Η ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

 

 

 

 

Η Σαντορίνη, δεν είναι εύκολο θέμα για ένα ζωγράφο. Έχει απεικονιστεί τόσες φορές που πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη εικαστική δύναμη για να κυριαρχήσεις, πάνω σε αυτό απέραντο οπτικό υλικό που αναβλύζει, έξοχο και απειλητικό ταυτόχρονα. Μεγάλη αυτοπειθαρχία για να αρθεί το έργο πάνω από τον καταναγκαστικό ρομαντισμό και την πολυπλοκότητα του τοπίου.

Ο Αχιλλέας Χρηστίδης, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έδωσε και από τις σημαντικότερες σειρές έργων με θέμα το νησί των ηφαιστείων. Οι πίνακές του δεν έχουν την απαλότητα του πινέλου και το επίμονο ακαδημαϊκό φινίρισμα ή φτιασίδωμα της τελικής λεπτομέρειας. Είναι, άγρια, επιθετικά. Αποδίδουν με έξοχο τρόπο αυτή τη σαγηνευτική τραχύτητα της Σαντορίνης. Σε προκαλούν όχι απλά να τα δεις, να τα αγγίξεις, να τα παρατηρήσεις από κάθε πιθανή γωνιά, να εισχωρήσεις στις πτυχές τους, καθώς ο -φυσικός- φωτισμός αλλάζει.

Και παρ’ ότι ο Αχιλλέας Χρηστίδης, είναι ένας λιγομίλητος και μάλλον ντροπαλός άνθρωπος (αρνήθηκε ευγενέστατα, να πει οτιδήποτε στην κάμερα), αποκλείεται να ζωγραφίζει έτσι στο ατελιέ του. Περισσότερο τον φαντάζεσαι -από το ζωγραφικό αποτέλεσμα- σαν ένα έλληνα Πόλλοκ, που ορμά στον καμβά και δεν περιορίζεται στα πινέλα και στην παλέτα. Να χρησιμοποιεί ακόμα και τα δάχτυλα για να μορφοποιήσει το δύστροπο υλικό, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που πάλλεται από ζωή.

Τόσο ζωντανούς πίνακες, είχα πολλά χρόνια να δω. Τέτοιο γοητευτικό μείγμα ομορφιάς και λανθάνουσας απειλής, είναι σπάνιο. Ευτυχώς, που η Crossroad Gallery, θα κρατήσει για καιρό τα έργα του. Οπότε όσοι θέλουν να δουν τη Σαντορίνη, χωρίς την εξιδανίκευση ενός εικαστικού μακιγιάζ, ας σπεύσουν. Είναι από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, η έκθεση Χρηστίδη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *