Βίντεο: Αφαλάτωση, ένα έργο μακράς πνοής που έμεινε κάτω από τα κοινωνικά ραντάρ

 

 

H μεγάλη αφαλάτωση, στην περιοχή Αγίας Παρασκευής, δίπλα στο αεροδρόμιο, αφηγείται μια ιστορία έμπνευσης, γραφειοκρατικών δαιδάλων και ενός εξαιρετικού μίγματος εξυπνάδας και επιμονής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της τελευταίας 20ετίας στη Σαντορίνη. Δεν είναι μια ολοφώτιστη λεωφόρος που να τραβάει τα βλέμματα, ούτε κάποιο επιβλητικό στάδιο. Η σημασία του όμως, είναι μεγαλύτερη. Κι ας μένει κάτω από τα ραντάρ. Επειδή η απρόσκοπτη υδροδότηση των σπιτιών και των επιχειρήσεων, θεωρείται αυτονόητη από όλους. Σε ένα νησί όμως όπου ακόμα και το υφάλμυρο νερό που αντλείται από τον εξαντλημένο υδροφόρο ορίζοντα στερεύει και οι ανάγκες του πολλαπλασιάζονται εκθετικά, ευτυχώς που υπήρξε ένας άνθρωπος που είδε μπροστά και από νωρίς.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Μιχάλης Καραμολέγκος. Ξεκίνησε το σχέδιο για μια μεγάλη αφαλάτωση. Πρώτο εμπόδιο, η ακατανόητη απαγόρευση της νομοθεσίας. Σχέδιο Β. Όχι εγκατάσταση, αλλά προμήθεια εξοπλισμού. Εύλογα επιχειρήματα που ακόμα και η οριζόντια νομοθετική ακαμψία, ευφυώς κάμπτεται.

Το έργο προχωράει, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΘ Νίκος Μάινας το υπηρετεί με συνέπεια και όλοι οι επόμενοι Πρόεδροι της Επιχείρησης, προσθέτουν ο καθένας από κάτι για να φτάσει η αφαλάτωση στο τελικό στάδιο.

Προβλεπόμενη παραγωγική ικανότητα: 10.000 κυβικά μέτρα τη μέρα. Δυνατότητα άμεσης επέκτασης στα 12.500 κυβικά. Σημερινή λειτουργική ισχύς 7.500 κυβικά.

Περισσότερα στο ρεπορτάζ, όπου έγινε η επιλογή να μην μιλήσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΔΕΥΑΘ. Άλλωστε, πρόκειται για έργο διαπαραταξιακό και διαχρονικό. Μιλούν μόνο οι τεχνικοί υπεύθυνοι, για μια εγκατάσταση που καλύπτει τις μισές υδροδοτικές ανάγκες του νησιού και στην υπάρχουσα παραγωγική του ικανότητα, μπορούν να προστεθούν κι άλλες περιφερειακές ή φερόμενες μονάδες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *