ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΗΛΙΑΣ

 

 

“Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης για την 30χρονη προσφορά της.

Η τιμητική διάκριση, που παρέλαβε ο Δήμαρχος Θήρας, ανήκει αποκλειστικά σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες που εδώ και 30 χρόνια προσφέρουν με το αίμα τους ζωή στον άγνωστο συνάνθρωπο.

Θερμά συγχαρητήρια στην Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης* και συνολικά σε όλες τις εθελοντικές ομάδες και συλλόγους που καθημερινά προωθούν τις αξίες της εθελοντικής αιμοδοσίας.

*H ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1992 από την τότε Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς (Καμαρίου) , συνδυάζοντας αιμοδοσία και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους , από την Β΄Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού με διευθυντή τον αείμνηστο Γιάννη Πουλικάκο και της αιμοδοσίας την τότε διευθύντρια Δήμητρα Αδρακτά και σήμερα με τον ακούραστο Γιώργο Μπόλλα.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της πρώτης αιμοδοσίας και η αθρόα προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών για τα τότε δεδομένα του νησιού, έδωσαν το έναυσμα ώστε στην προσπάθεια αυτή να υπάρξει και συνέχεια. Αγκαλιάστηκε ένθερμα από όλους τους φορείς του νησιού Ιερά Μητρόπολη Θήρας με τον Μητροπολίτη μακαριστό Παντελεήμονα, το Επαρχείο με τον τότε Έπαρχο Αρτέμη Μητροπία, το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με την τότε Πρόεδρο αείμνηστη Μαργαρίτα Πελεκάνου ,όλους τους Προέδρους των 14 Κοινοτήτων της Σαντορίνης και Θηρασιάς, την τότε 134 Σμηναρχία Μάχης, την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ακολούθησε η δεύτερη αιμοδοσία από το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με επικεφαλής τον αείμνηστο διευθυντή Θεόδωρο Σπανό , το έργο του οποίου συνεχίζεται από την Διευθύντρια Σοφία Ιωαννίδου και έτσι καθιερώθηκε να διενεργούνται στο νησί δύο φορές τον χρόνο αιμοληψίες. Τον Μάϊο από την αιμοδοσία του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού και κάθε Οκτώβριο από την αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», που με το έμπειρο ιατρικό. παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε αιμοληψία στο νησί , χωρίς να έχει προκύψει κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα.

‘Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε. Η ανοδική πορεία αυτής της προσπάθειας, οφείλεται εξ ολοκλήρου στην συγκινητική προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, αποτέλεσμα της οποίας είναι να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πάνω από δύο χιλιάδες μονάδες αίματος. Έτσι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ κατατάσσεται σε μία από τις πρώτες τράπεζες στην Ελλάδα και ανάμεσα στις δέκα πρώτες στην Ευρώπη, πάντα σύμφωνα με κριτήριο τον πληθυσμό του νησιού κατά την καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ντίνα Πολίτη. Εξ ου και το μήνυμα του διευθυντή Γιώργου Μπόλλα «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ».

Η καθολική συμμετοχή του νησιού στην προσπάθεια αυτή στοχεύει μόνο στην προσφορά ζωής, αγάπης, συναλληλίας και ανακούφισης στον άγνωστο συνάνθρωπό μας . Τα ΕΥΓΕ και τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ανήκουν στους εθελοντές αιμοδότες, στους στυλοβάτες της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *