ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΑΠΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΡΕΚΟΡ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

 

5,4 εκ. οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από την έναρξη της περιόδου

 

 

Αύξηση σε σχέση με το 2019 παρουσίασε και ο Σεπτέμβριος

 

 

 

 

  Από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση:

 

“Και ο Σεπτέμβριος συνέχισε το σερί των ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις προς τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύοντας ότι η ζήτηση των προορισμών, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της προηγούμενης περιόδου, παραμένει ισχυρή και μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το Νότιο Αιγαίο έχει σπάσει το ρεκόρ του 2019 σε διεθνείς αφίξεις κατά 14% μ.ο.

 

 

14% ψηλότερα ο Σεπτέμβριος με 850.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις

 

Με 14% αύξηση σε σχέση με το 2019 έκλεισε ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece στο Νότιο Αιγαίο.

 

Συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 850.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις μέσω 6.000 πτήσεων περίπου. Από αυτές, οι μισές είχαν προορισμό τη Ρόδο (περί τις 410.000) και 205.000 την Κω, ενώ στην Σαντορίνη προσγειώθηκαν 130.000 επιβάτες και στη Μύκονο 86.500.

 

 

 

Τα 5,4 εκ. ξεπέρασαν οι επισκέπτες από το εξωτερικό στο Νότιο Αιγαίο

 

Περισσότερες από 31.000 πτήσεις που μετέφεραν 4,8εκ. επιβάτες είναι ο απολογισμός της συνολικής τουριστικής περιόδου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου. Αν σε αυτά τα νούμερα προστεθούν και επιβάτες από το εξωτερικό που φθάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΙΑ που υπάρχουν διαθέσιμα για το διάστημα μέχρι 31 Αυγούστου, οι διεθνείς επισκέπτες έσπασαν το φράγμα των 5,4 εκ., ενώ υπολείπεται ένας τουλάχιστον ακόμα μήνας πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται επίσης ότι στα 5,4 εκ. επισκεπτών δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού δικτύου με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

 

Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι οι συχνότεροι επιβάτες των απευθείας πτήσεων στα νησιά

Βρετανοί και Γερμανοί αναδεικνύονται από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι κορυφαίες αγορές για τη Ρόδο με ποσοστό 23% και 20% αντίστοιχα και οι ίδιες αλλά με την αντίστροφη σειρά για την Κω (Γερμανοί 31% και Βρετανοί 25%).

Αντίστοιχα για τις Κυκλάδες, Βρετανοί και Ιταλοί αποτελούν τις κορυφαίες αγορές για την Σαντορίνη με 25% και 24% αντίστοιχα και οι ίδιες αλλά με την αντίστροφη σειρά για τη Μύκονο (29% οι Ιταλοί και 19% οι Βρετανοί).

 

Στην τρίτη θέση για τη Ρόδο αναδύεται με 7% η Πολωνία που ξεπερνά κατά 2% τη Σουηδία, το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 4%.

 

Η τρίτη θέση στην Κω ανήκει στους Ολλανδούς με 9%, «παραδοσιακά» δυνατή αγορά για το νησί του Ιπποκράτη και ακολουθούν τέταρτοι οι Πολωνοί με 7% και πέμπτοι με 4% Βέλγοι και Ιταλοί.

 

Για τα νησιά των Κυκλάδων, Γάλλοι και Γερμανοί καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αποτέλεσαν το 15% των επισκεπτών της Σαντορίνης και το 16% της Μυκόνου και οι Γερμανοί το 8% των επισκεπτών και στα δύο αυτά νησιά. Την πεντάδα για τη Μύκονο συμπληρώνουν οι Ελβετοί με 6% και για την Σαντορίνη οι Πολωνοί με 4%.

 

 

 

Στους πίνακες που ακολουθούν, οι κορυφαίες πέντε αγορές ανά προορισμό για την τουριστική περίοδο του 2022 (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου):

 

Διεθνής κίνηση
Διεθνής Αερολιμένας ΡόδουΈως 30 Σεπτεμβρίου 2022
Μεγάλη Βρετανία23%
Γερμανία20%
Πολωνία7%
Γαλλία, Ισραήλ, Σουηδία5%
Ιταλία4%

 

 

 

Διεθνής κίνηση
Διεθνής Αερολιμένας ΚωΈως 30 Σεπτεμβρίου 2022
Γερμανία31%
Μεγάλη Βρετανία25%
Ολλανδία9%
Πολωνία7%
Ιταλία, Βέλγιο4%

 

 

Διεθνής κίνηση
Διεθνής Αερολιμένας ΜυκόνουΈως 30 Σεπτεμβρίου 2022
Ιταλία29%
Μεγάλη Βρετανία19%
Γαλλία16%
Γερμανία8%
Ελβετία6%

 

 

 

 

Διεθνής κίνηση
Διεθνής Αερολιμένας ΣαντορίνηςΈως 30 Σεπτεμβρίου 2022 
Μεγάλη Βρετανία25% 
Ιταλία24% 
Γαλλία15% 
Γερμανία8% 
Πολωνία4% 

 

 

Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *