“Το νερό θα πάει στο μεγάλο σχήμα και θα μείνουν στους δήμους μόνο οι βλάβες”

Μ. Ορφανός για τις εξελίξεις στις ΔΕΥΑ

 

 

 

 

 Στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που απειλούνται με ισοπεδωτικό συγκεντρωτισμό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας κ. Μανόλης Ορφανός.  «Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) με μεγάλη μας θετική έκπληξη, είδαμε ότι έχει αλλάξει στάση απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο» είπε τη συνέντευξή του στον Santorini 106.4 FM. «Ήταν μια σύσσωμη αντίδραση από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους Δημάρχους. Στη συνάντηση με τον Υπουργό, μας άφησε να εννοηθεί, και το είπαμε και στην γενική συνέλευση, ότι ο Υπουργός δεν ήταν σωστά ενημερωμένος και δεν είναι σωστά ενημερωμένος για το πώς λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, για το πώς μπορούν να είναι βιώσιμες και πώς μπορούν να μετεξελιχθούν».

 

Εντύπωση επίσης, προκαλεί το γεγονός, πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου, τα νέα υπερσυγκεντρωτικά σχήματα που σχεδιάζονται, θα έχουν σειρά προνομίων, που αποτελούν χρόνια αιτήματα των αυτόνομων ΔΕΥΑ. «Σε μια ερώτηση μου, προσωπική προς τον Υπουργό στη συνάντηση που έγινε με το Διοικητικό Συμβούλιο είπα ότι το καινούριο σχήμα θα έχει και χρηματοδότηση και προσωπικό και άτοκα δάνεια. Γιατί  λοιπόν το Υπουργείο δεν ελέγχει τις 127 ΔΕΥΑ και αυτές που τελικά αξίζουν τον κόπο να χρηματοδοτηθούν και να έχουν όλα αυτά τα προικιά, που θα δώσει η κυβέρνηση αυτές τις ΔΕΥΑ για να μπορέσουν να πάνε στην επόμενη μέρα;. Μάλιστα του είπα, ότι έχετε και ένα μεγάλο όπλο που είναι η έκθεση της DG REGIO με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

 

Φαίνεται πάντως πως η εξέλιξη -παρ’ ότι μετατέθηκαν για μετά τις γιορτές οι οριστικές αποφάσεις,- έχουν ένα στόχο. «Κατά την άποψή μου, προσωπική μου άποψη, είναι προδιαγραμμένη η εξέλιξη ότι τα νερά πάνε προς τον ιδιώτη και μάλιστα έχουμε και το γαμπρό. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς θα το παλέψουμε όσο γίνεται. Δεν μπορεί το νερό να πάει στον ιδιώτη», είπε ο κ. Ορφανός, τονίζοντας κατόπιν « Το καλό είναι ότι πλέον κατάλαβαν και οι δήμαρχοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ. Με αυτή την εξέλιξη, το νερό θα πάει στο μεγάλο σχήμα και θα μείνουν στους δήμους μόνο οι βλάβες».

 

Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει πάντως ομοφωνία καθώς και ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Νίκος Ζώρζος, ταυτίζεται με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. «Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κύριο Ζώρζο και μετά τη συνάντησή μας, με τον Υπουργό του τηλεφώνησα και τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις. Όπως  για οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει με τη ΔΕΥΑ, θεωρώ υποχρέωσή μου ως εκπρόσωπος της Ένωσης των ΔΕΥΑ και ως Δημοτικός Σύμβουλος να ενημερώνω τον Δήμαρχο Θήρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *