Το ΚΚΕ τιμά τον “Ερημίτη της Σαντορίνης” Δημήτρη Γληνό

 

 

 

 

Ο Δημήτρης Γληνός, στον Πύργο, το 1938

“Ο Δημήτρης Γληνός, υπήρξε ένας από τους μεγάλους των ελληνικών γραμμάτων. Διανοούμενος με διεθνή εμβέλεια, αγωνίστηκε για το γλωσσικό και εκπαιδευτικό ζήτημα και η η “Πατρίς ευγνωμονούσα” τον έστειλε τρεις φορές εξορία. Μία στον Άη Στράτη, μαζί με τον Κώστα Βάρναλη και άλλους “αντεθνικώς δρώντες”, μία στην Ανάφη και μία στη Σαντορίνη. Φυσικά και στην φοβερή Ακροναυπλία.

 

Μέσα στην πλήρη απομόνωση που του είχε επιβάλλει το φασιστικό καθεστώς Μεταξά, συνέγραψε στον Πύργο-Καλλίστης, ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Τη θρυλική “Τριλογία του Πολέμου” που αν και ημιτελής, αποτέλεσε σταθμό για την ελληνική παιδεία του 20ου αιώνα. Με τον υπότιτλο “Μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης”, περιγράφει επίσης τη ζωή του στο νησί, το φόβο και τη δυσπιστία των κατοίκων, αλλά και την ομορφιά του τοπίου.

Το 1939 κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του , αρρώστησε βαριά και η δικτατορία Μεταξά φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή και την παγκόσμια διαμαρτυρία (80.000 Γάλλοι, άνθρωποι των γραμμάτων ζήτησαν την απελευθέρωσή του), τον μεταφέρει στην Αθήνα υπό κατ’ οίκον περιορισμό και αυστηρή επιτήρηση. Εκεί συνέταξε την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ. Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1943. Μάχιμος, μέχρι τη στερνή πνοή του.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *