ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ

ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ;

 

 

Οι συντεχνίες, μου προκαλούν γενικά αλλεργία. Αλλά κάποια πράγματα, επιβάλλεται να τα βλέπουμε στην ορθή τους διάσταση. Είναι η δεύτερη φορά που γράφω για τα Φαρμακεία, γιατί μου είναι αδιανόητο πως το φάρμακο, το υλικό της ίασης δηλαδή, θα πέσει στα χέρια άσχετων που το μόνο τους ενδιαφέρον θα είναι το κέρδος. Το Φάρμακο, δεν είναι απλό προϊόν. Δεν το διαλέγεις με βάση τη συσκευασία ή τη διαφήμιση. Το παίρνεις από ανάγκη. Η απόφαση(;) να δοθούν άδειες Φαρμακείων σε μη Φαρμακοποιούς, είναι τουλάχιστον στρεβλή. Όσο κι αν την επιβάλει (ίσως) κάποια τρόικα ή μνημονιακή υποχρέωση.

Πηγαίνω σε τρία Φαρμακεία στη Σαντορίνη. Ένα γιατί βρίσκεται στη γειτονιά μου και δύο γιατί βρίσκονται στο δρόμο μου (Μεσαριά το ένα, Φηρά το άλλο). Και οι τρεις, είναι καλοί φίλοι. Αλλά ας μείνω σε αυτό στη γειτονιά μου, όπου πάω πολύ συχνότερα. Δεν πάω εκεί για να “ψωνίσω”. Και δεν παίρνω πάντα πράγματα που αναγράφονται σε μια ιατρική συνταγή, η οποία ασφαλώς εκτελείται απόλυτα και κατά γράμμα από τους φαρμακοποιούς. Αλλά, υπάρχουν και περιπτώσεις ενοχλητικές που πριν πας σε ένα γιατρό συμβουλεύεσαι τον Φαρμακοποιό ΣΟΥ. Μένω στο Φαρμακείο της γειτονιάς μου, επειδή έτσι νομίζω πως δουλεύουν όλα. Επειδή είναι σχεδόν προσωποπαγή.

Πας εκεί που θα σε ρωτήσει ενδελεχώς, αδιαφορώντας για το αν περιμένουν άλλοι 10 στην ουρά. Θα έχουν και αυτοί το χρόνο τους. Θα ενδιαφερθεί. Θα σου δώσει το σωστό σκεύασμα και όχι το πιο ακριβό. Που πριν σου το δώσει, θα ενδιαφερθεί μήπως έχεις και κάτι άλλο για να σιγουρευτεί, πως δεν θα έχεις παρενέργειες. Ακόμα και για ένα σαμπουάν, βλέπω την εξεταστική ματιά και περιμένω την ερώτηση. Για μια απλή κρέμα, περιμένω τη συμβουλή. Για ένα φυτικό σκεύασμα, την ανάλυση του τι μπορώ να περιμένω. Ξαναλέω, δεν μιλώ για σκευάσματα που αφορούν ιατρική συνταγογράφηση, γιατί στο τέλος ο Φαρμακοποιός είναι εκείνος που θα σου συστήσει να πας στο γιατρό, αν κάτι επιμένει.

Το Φαρμακείο της γειτονιάς μου, δεν είναι κατάστημα πώλησης (ακόμα και την τιμή των φαρμάκων, δεν την ορίζει ο ιδιοκτήτης). Είναι Συμβουλευτικό Κέντρο. Ο Φαρμακοποιός, δεν είναι πωλητής. Είναι Σύμβουλος Υγείας. Σε ότι με αφορά τουλάχιστον, θα αρνηθώ να μπω στα φαστφουντάδικα της Υγείας. Επειδή χρωστώ πολλά στο Φαρμακείο της γειτονιάς μου. Απαλλάχτηκα έγκαιρα και σωστά, από μικροενοχλήσεις που ίσως να χειροτέρευαν. Ζήτησα και έλαβα συμβουλές, ακόμα και χωρίς να “ψωνίσω”. Με απέτρεψαν από σκευάσματα που είχε συστήσει ο φίλος, ο μπατζανάκης ή ο κουμπάρος επειδή “κάποτε είχαν πάθει το ίδιο”.

Κυρίως, πάω στο Φαρμακείο της γειτονιάς μου, επειδή ξέρω πως ενδιαφέρονται για μένα, έχοντας μάλιστα και ένα γενικό ιστορικό της υγείας μου. Στα φαστφουντάδικα του φαρμάκου, δεν θέλω να πατήσω. Όχι από παραξενιά, αλλά από επίγνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *