ΘΗΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

 

 

Ανακοινώθηκε η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος  Mo Na: Monuments in Nature από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Δήμο Θήρας.

 

Ο σχεδιασμός του έργου«Monuments in Nature: A creative Coexistence» πραγματοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Θήρας στη θητεία του Δημάρχου κ. Ζώρζου μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας την 1η Μαρτίου 2019.

 

Σκοπός είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της καλντέρας της Σαντορίνης, μοναδικού φυσικού μνημείου, που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι δύο έτη.

 

 

Τα μνημεία, που ανά τους αιώνες έχουν κτισθεί στα πρανή της καλντέρας, θα αντιμετωπισθούν ως τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος, που καθορίζει αναπόφευκτα την ειδική αντιμετώπιση και προστασία που χρήζουν. Ένα δίκτυο μνημείων και αρχαιολογικών θέσεων που καλύπτουν διαχρονικά όλες τις περιόδους, θα αναδειχθεί μέσω αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής και φωτογραφικής τεκμηρίωσης, καθαρισμών και σήμανσης. Κύριος σκοπός της επιστημονικής αυτής προσέγγισης είναι να εντοπισθούν οι παράγοντες που προκαλούν φθορές στα μνημεία της καλντέρας, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαχείριση και η βιωσιμότητά τους.

 

Η συμβολή του Δήμου Θήρας στη διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της καλντέρας της Σαντορίνης συνίσταται στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Πραγματοποίηση καθαρισμών μνημείων και αρχαιολογικών θέσεων της καλντέρας. Καθαρισμός και χαρτογράφηση παραδοσιακών μονοπατιών και δημιουργία νέων που θα συνδέουν τα μνημεία (προϋπολογισμός 60.000€).
  • Δημιουργία μιας «υπαίθριας έκθεσης» από μνημεία, αρχαιολογικές θέσεις και θέσεις φυσικής ομορφιάς στην καλντέρα, με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες που θα περιλαμβάνει οπτικό υλικό σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και των μνημείων με έμφαση στην τοπική αρχιτεκτονική των υπόσκαφων κτισμάτων (προϋπολογισμός 10.000€).
  • Οργάνωση εργαστηρίου (workshop) σχετικά με τη διαχείριση της επισκεψιμότητας των μνημείων και των μοναδικών φυσικού κάλλους θέσεων της καλντέρας της Σαντορίνης, τη διαχείριση των μνημείων σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο τουριστικό περιβάλλον κ.λπ.(προϋπολογισμός6.500€).

Συνολικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το Δήμο Θήρας είναι 100.000,00€ μαζί με λοιπά παρελκόμενα έξοδα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *